A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
-
Miercuri 16.04.2025 strapungerea galeriei a doua la tunel Momaia, lot Porr. Cu eveniment organizat la fel ca la prima strapungere.
-
TUNEL Curtea de Arges #024 - Ultimii metri de sapat | Sibiu-Pitesti Sectiunea 4 Porr NATM
Ultimii metri de sapat in tunelul Alina, strapungerea saptamana viitoare.
Se excaveaza simultan si din interior din directia Curtea de Arges spre Tigveni.
Sectiunea 4 Tigveni - Curtea de Arges, parte din autostrada A1 Sibiu-Pitesti, are o lungime de 9,86 km. Licitatie lansata in martie 2019. Constructor este Porr Construct SRL, Contract semnat in noiembrie 2021 avand termen de deschidere: 2026 -
Irinel Ionel Scriosteanu :
𝐓𝐢𝐠𝐯𝐞𝐧𝐢 - 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐠𝐞𝐬̦
𝗡𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗴𝗮̆𝘁𝗶𝗺 𝘀𝗮̆ 𝘃𝗲𝗱𝗲𝗺 𝗮 𝗱𝗼𝘂𝗮 𝗹𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗰𝗮𝗽𝗮̆𝘁𝘂𝗹 𝘁𝘂𝗻𝗲𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶
Sunt pe șantierul 𝗦𝗲𝗰𝘁𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝟰: 𝗧𝗶𝗴𝘃𝗲𝗻𝗶 - 𝗖𝘂𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗔𝗿𝗴𝗲𝘀 a 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗦𝗶𝗯𝗶𝘂 - 𝗣𝗶𝘁𝗲𝘀̦𝘁𝗶 #𝗔𝟭, unde antreprenorul se pregătește pentru o nouă "luminiță" de la capătul tunelului prin străpungerea celui de-al doilea fir de tunel rutier de autostradă montană, Tunelul Alina, care va avea loc 𝗺𝐢𝐞𝗿𝐜𝘂𝗿𝗶 𝟏𝟔 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗶𝗲.
Stadiul este următorul:
️ au rămas mai puțin de 10 metri până la străpungerea celui de-al doilea fir de tunel, din cei 1342 metri aferenți Tunelului Alina (sensul de mers Pitești-Sibiu);
️în paralel, se lucrează în mai multe zone de la radier până la structura de rezistență;
️mai multe detalii în video atașat.
Reamintesc faptul că luna trecută a avut loc străpungerea primului tunel rutier de autostradă montană, Tunelul Daniela.
Iar pe 𝟮𝟳 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗶𝗲, de 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐏𝗼𝐫𝐫𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐞, vă invităm să profitați de această ocazie și să veniți în număr cât mai mare să vizitați 𝗶̂𝗻 𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝗲𝗴𝗶𝗺𝗲 primul tunel rutier forat la nivel de autostradă, care va avea o lungime de 1,3 km pe sub Dealul Momaia din județul Argeș și două fire paralele de tunel (denumite Alina și Daniela), câte una pentru fiecare sens de mers.
𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐏𝗼𝐫𝐫𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐞
𝟐𝟕 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝟏𝟎:𝟎𝟎 - 𝟏𝟔:𝟎𝟎
𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬̦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞𝐫 𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝟒 𝐓𝐢𝐠𝐯𝐞𝐧𝐢 - 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐠𝐞𝐬̦
𝐈𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐚̆
-
^ Si video in youtube aferent:
-
@vancouver tipa asta ( adix/Infrastructura Romania ) "imprumuta" filmarile :)) Vezi ca nu sunt facute de el.
-
Din filmarea lui Scriosteanu se vede ca armeaza deja radierul in zona tunelului de legatura mare intre galeriile principale. Inseamna ca pe aici camioanele cu material de excavat nu mai pot trece. In concluzie inseamna ca ultimii metri ii excaveaza doar dinspre capatul opus - in definitiv nici nu pot veni unii spre altii cu exploziile si excavarile, ci este nevoie sa fie la minim 40-50m unii de altii.
Asadar excavarea s-a oprit deja spre Curtea de Arges - unde camioanele aveau de parcurs peste 1km prin tunel pana sa iasa afara cu materialul. Ultimii metri ii excaveaza exclusiv din capatul dinspre Tigveni (dinspre Sibiu).
Este o veste buna, inseamna ca in interior in tunel se poate lucra acum nestingherit la radiere, grinzi laterale si bolti, pe ambele galerii. Dupa cum pare ambele galerii sunt aproape gata pana la mijloc, pana in zona tunelului de legatura si probabil pe Daniela deja au intrat si dincolo de mijloc.
-
@PaulS Stiu, dar sunt filmarile "la liber" pe care le preia. De ex. filmari ale oamenilor politici care vor sa-si faca reclama cu ocazia asta (si Scriosteanu este om politic). Cine deschide filmarea il aude clar pe Scriosteanu vorbind si stie ca el a facut acest video.
De ex. aceasta filmare o putem prelua si noi pe canalul Construim Romania, daca am vrea (dar e cvasi-inutil, nu avem nevoie de like-uri sau altceva, si deja a publicat altcineva, asa ca ar fi cateva minute pierdute de fiecare data).
-
Cateva aspecte legate de cei care propun sa se faca o singura galerie si sa se dea drumul half-profile mai repede´:
- strapungerea galeriei a doua are loc la aprox. 1,5 luni dupa prima (3 martie - 16 aprilie). Un decalaj prea mic ca sa merita o abordare separata
- au existat multe avantaje ale lucrului in tandem. S-a folosit mai ales tunelul de legatura dintre cele 2 galerii de la mijloc, la aprox. 675 de metri de ambele capete. Odata ambele galerii ajunse in acest punct, pentru evacuarea materialelor s-a folosit numai una din galerii. Astfel, pe cealalta (pe Daniela) s-a putut incepe structura de rezistenta: radiere, hidroizolatii etc. Aceste operatii sunt imposibil de realizat daca inca circula camioane cu pamant prin galerie. Astfel, in loc sa se inceapa structura de rezistenta abia dupa strapungerea primei galerii, in momentul strapungerii structura era deja gata pana la jumatatea acesteia - un avans de aprox. 2 luni, imposibil daca nu se lucra cu ambele galerii in tandem
- practic cele 2 luni intre strapungeri se compenseaza 100% prin lucrul in tandem, cu folosirea tunelurilor de legatura intre galerii
- daca a doua galerie s-ar face ulterior, cand prima este deja in trafic, nu ar mai exista nici un avantaj pentru nici una din galerii sau ar trebui inchis traficul
De mentionat ca tunelul de legatura rutier se face doar la tuneluri de peste 1km (cate o legatura rutiera per km de tunel). La tuneluri sub 1km nu apare aceasta sinergie.
In concluzie: NU SE MERITA HALF-PROFILE LA TUNELURI. Dimpotriva, lucrul in tandem aduce avantaje reciproce si chiar o urgentare a finalizarii. Evident si costurile a doua galerii facute in tandem vor fi semnificativ mai reduse decat suma a 2 galerii construite la momente diferite.
-
Premieră națională: Autostrada A1 Poiana-Tigveni - Secțiunea 3 Sibiu-Pitești - 09.04.2025
Asociația Pro Infrastructură
-
@vancouver Și mie mi se pare o prostie faza cu „half profile”. Când un proiect e deja mai avansat decât scria în contract, lotul ăla nu mai contează cine știe ce, iar half profile mai și încurcă constructorul. E doar o chestie de imagine, făcută de unii care vor să dea bine și să-și facă reclamă pe spatele autostrăzilor. Un heirup aiurea, de dragul pozei.
Referitor la tunel, bănuiesc că deja s-au căptușit ambele galerii până la jumătatea tunelului, și după spargerea celei de-a doua galerii (1 săptămână, sau cât o fi) o să poată continua liniștiți cu căptușirea pe una dintre ele.
Pentru calea de rulare, se va lucra în paralel sau se va aștepta finalizarea căptușirii? 600 de metri, cât e jumătate de tunel, înseamnă 48 de secțiuni de 12,5 metri — deci cam două luni de lucru.
O să aștepte două luni? -
De unde e ideea asta creață cu half-profile pe PiSi 4? DJ678A (A1 - Tigveni) și DN73C oricum nu pot prelua traficul de pe DN7 prin A1 pe la Curtea de Argeș. Așa că orice grabă ar fi degeaba.
În plus lotul are termen de finalizare în martie 2027, în vreme ce oricum graficul de execuție al PORR rămâne în continuare pentru martie 2026, cu un an mai devreme.
Eu oricum rămân la părerea că PORR intenționează să finalizeze lotul până în decembrie 2025.
-
@mihai Nici o șansă până în decembrie 2025.
-
@daniel22_22 mai vorbim in decembrie