DX Bacău - Piatra Neamț
-
drumul asta mai putea astepta 20 de ani. Extraordinar de scump pentru ce face
-
@vancouver Mă așteptam să o scoată la licitație după ce A7 ar fi trecut de Bacău (anul viitor).
Se mișcă foarte repede. Cum ai zis și tu, mai bine așa – să fie licitată și să folosim în fiecare an banii disponibili. -
Care bani disponibili? Bacau piatra neamt nu este nici macar pe cel mai neimportant palier de coridoare europene. UE iti finanteaza drumuri, dar nu orice drumuri. E o lista in programul de transport care intra la finantare Bacau piatra neamt nu exista.
-
Nici Craiova Tg Jiu nu cred că e și cred că mai găsim. Eu nu am problemă cu niciun proiect, până acum nimic nu mi se pare fantezie, în afară de metroul clujean. Și anul trecut a fost discuția asta prapastioasa cu banii tot anul, și de la 7 s-a închis cu 12 mld, cred că toată lumea a fost mulțumită când s-a tras linia la 31 dec. Anul ăsta plecăm de la 12 mld și istoricul ne spune că la Transporturi vom avea rectificari pozitive. Nu se lucrează liniar, nu merge nici birocrația liniar, hai să vedem facturile intrate, că degeaba ne facem calcule pe prognoze și șantiere unde, de fapt, se lucrează mai slăbuț. Nu mi se pare că vin cu facturi de speriat nici Mapa, nici Pizzaroti pe A0, nici Makyol pe A13 și mai găsim.
-
Craiova-Filiasi este , Filiasi Tg jiu nu este. Exact aceeasi situatie pe filiasi tg jiu este un trafic infim. La fel ca focsani braila. braila-Constanta , tisita albita samd.
-
Da, din pacate se arunca cu bani pe proiecte de importanta secundara (nu am zis inutile). Si sunt altele mega necesare mult mai importante, gen A3 Ploiesti - Brasov, A13 Brasov - Fagaras si A6 Craiova - Lugoj.
In primul rand A3 Ploiesti - Brasov. Pentru multi bucuresteni lipsa acestei autostrazi da imaginea incompetentei si neputintei acestei tari. Si nu merita aceasta pecete, pentru ca nu suntem in halul asta de incompetenti sau de neputinciosi, dimpotriva in multe privinte Romania si romanii sunt buni si capabili.
Iar Ploiesti - Brasov este chestiune de importanta zero - cum spuneam si pentru mentalul nostru colectiv - asadar ar trebui sa se ocupe personal presedintele tarii si prim-ministrul. Nu mai vorbim ca ar trebui sa fie zilnic pe agenda ministrului si ar trebui sa existe un secretar de stat cu rol de coordonare special numai pentru acest proiect.
Nu zic, se circula prost pe DN15. 50% din drum este in localitate. Execrabil. Dar fiecare la timpul lui si in ordinea corecta. Plus ca aici un drum 1+1 nou pe aliniamentul propus pentru DX ar fi fost arhi-suficient. DX-ul o sa fie pustiu, 70% din trafic o sa ramana oricum pe drumul actual, fiind local. Ca deh, e singurul bulevard al acelor localitati.
Vedem si la centura Alexandria, care este 1+1. Absolut suficienta si extrem de utila. Nu oriunde trebuie imediat 2+2. Barlad, 1+1, libera. Caracal 1+1, liber. Caransebes 1+1 si se circula destul de ok, mult din trafic dispare in Caransebes. etc
-
Cred că proiectele astea de importanță secundară ajută mult la echilibrarea regională a dezvoltării, stabilizarea forței de muncă locale, cu perspective de locuri de muncă acasă, investiții private noi în zonele astea, fie că vorbim de Tg Jiu, Piatra Neamț etc. E un cost pe care sunt dispus să-l plătesc, ca om care nu locuiește nici acolo, nici undeva în top 5 orașe. Mă termină psihic poveștile cu copiii care cresc singuri, pentru că părinții nu au perspective acasă sau aproape de casă. Oricând, dacă mă pune cineva să votez, aleg Tisita Albita și Filiași Tg Jiu și ce mai vreți voi, în locul metroului din Cluj.
-
Din pacate o autostrada trasa printr-o zona saraca nu este vreo solutie minune pentru acea zona. Nu ajuta direct si nici indirect la dezvoltare. De ex. satele din Giurgiu si Dambovita pe unde trece A1 de 55 de ani si inca e multa saracie pe acolo. Calarasi si Ialomita, judete prin care trece A2 - chiar si imediat cum iesi din Bucuresti - saracie.
In schimb Iasi-ul arata intr-un fel. Se vede un alt nivel de trai, se vede civilizatia. Si in oras, si prin sate si pe camp. Si cea mai apropiata autostrada e la 300km! Da, ok, cartierele de blocuri comuniste nu pot sa dispara peste noapte si aspectul din interiorul lor este asa cum este - si in Iasi. Pata comunismului nu o sa dispara in urmatoarea 100 de ani, n-ai ce-i face. Valabil si la Bucuresti, si la Cluj, Timisoara sau Oradea.
-
@vancouver de acord parțial. După mine, e „parte din soluție” conectarea, nu soluția magică. După cum profilul demografic din bazinul Iași - Neamț - Suceava - Bacău e mult diferit de Călărași - Ialomița. Mai avem câțiva ani și vedem rezultatele, să trăim până atunci. A, că arde mai tare într-o altă zonă? De acord, doar că eu nu merg pe principiul „să facem acolo unde arde cel mai tare sau deloc”.
-
Unde arde tare inseamna ca avem ambuteiaje. Adica economia vrea sa se dezvolte si este infrânata. Avem o gatuire. Ajutam toata tara daca eliminam acele gâturi si creste PIB-ul, scad pierderile transportatorilor, creste precizia livrarilor si devenim mai seriosi. Ambuteiajele mai alunga si turistii pe termen lung, desi poate ca deseori contribuie din plin la aparitia lor: de ex. Valea Prahovei. Si ca sa ramanem la Valea Prahovei, de ex. Predeal a decazut rau in ultimii 10-15 ani. Pentru ca e dincolo de ambuteiaj, deci greu de accesat.
Efectiv unde sunt blocaje se poate naste saracie! De aceea nu doar ca trebuie facute prioritar acele zone unde sunt blocaje, mai mult: trebuie efectiv sa ne aruncam asupra lor, sa debirocratizam la maxim procedurile, sa concentram banii aici si sa nu cumva sa-i aruncam aiurea prin locuri prin care traficul este fluent, gen Focsani-Braila-Tulcea-Constanta sau Bacau-Piatra Neamt, etc...
-
Eu văd prioritățile astfel:
- A0 + A1 (chiar și fără lotul 2 din PiSi)
- A7 (măcar până la Pașcani)
- A8 – măcar câteva segmente cele mai importante
- A13 Sibiu–Făgăraș + A3, porțiunea până la graniță
Desigur, sunt și alte proiecte importante, dar dacă am reuși să finalizăm aceste patru, România ar avea deja o infrastructură cât de cât decentă.
În prezent, cea mai mare parte a lucrărilor este concentrată pe aceste priorități.De asemenea, cred că următorii doi ani (2025 și 2026) vor fi un vârf al șantierelor și avem șanse mari ca, în decembrie 2026, situația să arate mult mai bine.
Dacă lucrurile merg cât de cât conform planului, ar trebui să putem deschide peste 300 de kilometri de autostradă și drum expres în această perioadă.
1,600 de kilometri de autostradă și drum expres in decembrie 2026 ajungând din urmă Ungaria.