Economie
-
-
Aceste rezultate spectaculoase as zice au un numitor comun: STABILITATEA CURSULUI DE SCHIMB.
Inflatie inainte si inapoi, cresterea salariilor si pensiilor etc... toate in lei. Cu 10% medie anuala in ultimii 5-7 ani. In timpul asta cursul a ramas aproape constant, poate a pierdut 10%.
Ori asta nu se poate decat daca tara este stabila, solida, investitorii straini continua sa vina. Si continua sa vina numai daca sunt convinsi ca isi vor recupera toti banii cu care vin si in plus mai si castiga ceva. Daca insa vehiculam idei gen "nationalizare" etc... nu doar ca nu mai vin de frica sa nu li se ia banii, dar pleaca si cei veniti pana acum. Cand pleaca au nevoie de euro sau dolar si vor pune presiune pe curs, la in nivel la care o va lua razna.
Evident si afacerile in care au investit se vor duce naibii. Deci pe de o parte cursul o ia razna si pe de alta parte oameni multi o sa-si piarda locul de munca, statul o sa aibe incasari reduse. Si nici nu o sa se poata imprumuta.
Tot ce am cladit se va destrama in clipe. Daca asta ne dorim, daca vrem saracie - dar sa fie a noastra - nu trebuie decat sa continuam pe drumul suveranitatii.
-
La casele de schimb cursul o luase deja razna sapt. trecuta, inainte sa se linisteasca apele.
Curs mai mare inseamna mai degraba altceva imediat: pret mai mare la carburanti. Si automat pret mai mare la orice, absolut orice. Toti vor pierde.
-
-
„De 2 ani de zile explic copiilor mei, familiei, clienților și celor care mă urmăresc pe rețelele sociale că vom întră într-o perioada de sevraj economic. Și că trebuie să ne pregătim din punct de vedere financiar și mental. Am explicat că economia României a funcționat în ultimii 7 ani pe baza de împrumuturi. În ultimii 7 ani ne-am împrumutat peste 250 miliarde euro. Împrumuturile sunt ca niște steroizi pentru economie. Când iei steroizi poți să ridici greutăți mari. Când nu mai iei steroizi, toate greutățile îți pică în cap”, avertizează Razvan Georgescu.
Mai zice dl. RG ca momentul crizei va fi dupa alegerile prezidentiale, cand o sa se anunte dari afara la bugetari, inghetarea salariilor acestora si a pensiilor. Si ca va fi o criza ca in 2008.
Eu vad lucrurile mai nuantat, chiar daca in mare are dreptate:
- criza din 2008 a fost una mondiala; de aceea a fost dificila pentru toata lumea si nimeni nu a putut sa ajute pe altcineva; o criza doar in Romania poate fi atenuata de UE
- exista 2 tipuri de crize: a intregii economii, adica sistemica. Si al doilea tip, criza guvernamentala, in care partea privata a economiei isi vede de drum, dar statul e in faliment sau aproape de faliment. Primul tip de criza, cel sistemic, generat de mediul privat, duce automat si la o criza de tip 2, guvernamentala. Invers nu neaparat
- ceea ce ne paste pe noi este criza tip 2, cea guvernamentala. Ori criza din 2008 a fost una globala, sistemica, plecata de la privat si care evident a implicat si reducerea veniturilor statului.
In concluzie eu cred ca nu va fi asa de rau ca in 2008. In mod cert va fi o problema si dezmatul bugetar trebuie oprit. Dar UE ne da voie sa facem asta lin, in 7 ani. Daca si noi (toti votantii mai ales) suntem cu capul pe umeri si votam un presedinte pro-european, adica pro capitalism, care automat garanteaza proprietatea privata si democratia si automat asta inseamna ca aceia care imprumuta Romania isi vor vedea banii + dobanzi inapoi, atunci o sa fie doar criza asta guvernamentala si aterizarea lina cu reducerea cheltuielilor si ceva cresteri de taxe. Daca suntem atat de prosti incat sa mergem pe o varianta suveranista cu idei anti-capitaliste, e clar ca oamenii aceia care imprumuta Romania nu o sa vrea sa o mai faca. Ori noi daca spunem stop imprumuturi nu doar ca nu mai avem bani suficienti de salarii si pensii si infrastructura. Mai grav: nici macar datoria existenta nu o mai putem rostogoli, sau daca o facem o sa coste o avere, adica o sa ne reimprumutam la dobanzi enorme. Deja acum dam 2-3% din PIB pe dobanzi, vom ajunge lejer la 4-5%.
Poate ca unii o sa zica ca fac campanie electorala. Nu, nu e campanie electorala pentru cineva anume, este vorba sa intelegem sa nu ne taiam craca de sub picioare. E vorba de supravietuirea tarii la un nivel decent. Criza va fi oricum. De modul cum gandeste electoratul o sa depinda amploarea ei.
Ce inseamna asta pentru autostrazi si cai ferate?
- Pentru noi pe infrastructura o criza guvernamentala, cea pe care o asteptam ca iminenta, inseamna ca unele proiecte vor fi trecute pe hold. Nu se vor opri de tot, dar se va pune frana. Poate cativa constructori o sa dea faliment sau o sa renunte. Ca sa nu fie degringolada dupa parerea mea trebuie facuta o ordine a prioritatilor: pe masura ce nu mai avem bani sa renuntam prima data la cele de la coada prioritatilor si sa continuam normal cu cele care ard.
- Daca in schimb primim un guvern si un presedinte anti-occident (gen Orban in Ungaria), atunci socul va fi mai mare. Posibil sa trebuiasca oprit tot sau aproape tot. In functie de amploarea reformelor nedemocratice, UE ne va taia partial sau complet banii. Romania a depasit in 2022 Ungaria la nivelul de trai (la PIB / PPP) (sigur exista discutii aici, in Ro exista o discrepanta mai mare sat - oras decat in Ungaria si atunci desi pe medie e mai bine, in Cluj, Timisoara, Iasi si Bucuresti e de fapt semificativ mai bine decat in orasele mari din Ungaria; dar la tara e mai rau decat in Ungaria la tara). Dar ce vreau sa insist: nu e atat meritul Romaniei ca a depasit statistic Ungaria, cat meritul lui Orban de a deraia Ungaria. Forintul a luat-o la vale fata de euro in 2020-2023, leul nu.
- peste toate discutiile politice se adauga o componenta economica de moment, pe care nu o putem influenta: depindem mult (ca si Ungaria) de industria auto germana. Care scârtaie si se va duce in jos. Automat si noi. Iar pe IT, unde stam bine, AI va prelua multe joburi sau o sa duca la o reducere a veniturilor celor care ramân.
-
Ce ziceam mai devreme pe threadul A13?
@vancouver a spus în A13 Sibiu-Brașov-Bacău:
In energie Romania s-a dezvoltat enorm, cu capacitati uriase eoliene si solare, si altele in curs de instalare. Cu un sistem care nu pica si este stabil, cu energie la jumatate de pret pentru consumatorii casnici fata de Germania si Austria (da exista o idee larg raspandita ca la noi e cel mai scump, dar este o minciuna; in Germania preturile sunt pe la 30 de centi / kWh, in Romania pe la 15.) Tot in energie tocmai s-a semnat contractul de 4 miliarde de $ pentru reactoarele 3+4 Cernavoda si unul de 1,5 miliarde pentru unitatea 1, retehnologizare. Si extragem din nou gaze din Marea Neagra, din 2027 inca mult mai mult. De ce crezi ca Ungaria lui Orban de cativa ani e lugu-lugu-love cu Romania? Pentru ca stie ca orice ar fi cu Rusia o sa se rupa intr-o zi si de ce sa nu ia gaze de la vecini?
Ia ascultati aici:
"Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că Budapesta a reuşit anul trecut, prin România, să cumpere 1,75 miliarde metri cubi de gaze şi, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea în domeniu cu ţara noastră."
-
Nagyon szép !
-
pe scurt din articol:
- Schengen
- vize SUA probabil si ele in curand eliminate
- 195 km autostrada
- PIB / PPP a ajuns in 2023 la acelasi nivel cu Polonia (80% din media UE)
- in afara de UMB si alti constructori intra in liga mare: Concelex, Precon Transilvania, Retter. De ex. Precon (Beniamin Rus, patron si la Selina) crestere CA de 700% 2023 vs. 2022 (probabil in 2024 continua cresterea)
Ce nu scrie in articol:
- in afara de autostrazi si DX mai sunt 124 km noi de centuri rutiere 1+1 (Timisoara, Tg. Jiu, Barlad, etc)
- cursul leu / euro ramane stabil (de peste 10 ani)
- Dacia Sandero cea mai vanduta masina in Europa 2024
- probabil nou maxim istoric de vehicule produse in Romania in 2024
- primul tren nou electric la CFR
- au fost lansate licitatii pentru executia a peste 500 km de autostrazi si DX in 2024 (asta pe langa cei aprox. 600 km care se mai afla in diverse faze de executie sau proiectare+executie)
-
Nou record istoric, salariul mediu net din Romania, nominal la 1053 €, dar echivaleaza cu un salariu de 1800 €, dat fiind ca un cos de cumparaturi de baza din Romania este la 60,2% din media preturilor zonei euro.
"Câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2024 a fost de 8.825 lei, cu 213 lei mai mare (+2,5%) decât cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a mărit cu 120 lei (+2,3%), până la 5.388 lei (1.053 euro nominal la cursul din decembrie 2024, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).
În contextul unei inflații anuale aflate la nivelul de +5,11% și al unui avans nominal de 13,1%, puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior (salariul real) a crescut la 7,6%. Sub nivelurile din perioada iulie – septembrie 2024, ca urmare a unui efect de bază tot mai pronunțat dar mult peste creșterea economică pe anul în curs (+0,9% pe primele trei trimestre).
Pe fondul menținerii stabilității cursului euro/leu, puterea de cumpărare echivalentă a salariului mediu a ajuns la nivelul record de 1.799 euro (prețuri relative în România de 60,2%, calculate de Eurostat și publicate în iunie 2024). Cu referință oficială octombrie 1990 (ultima lună înaintea liberalizării prețurilor), salariul real a crescut cu 4,7 puncte procentuale față de luna precedentă, ajungând la 256,3%."