A6, DEx12 autostrăzi și drumuri express Oltenia
-
In mod evident lucrurile nu sunt doar in alb si negru. Si Umbrarescu este un om, foarte ambitios - bravo lui, si desigur intr-o constructie atat de ampla nu e posibil sa nu faca greseli. Sau sa fie exagerat de optimist si sa conduca afacerea pornind de la acest optimism.
- In mod cert a luat mai multe contracte decat poate sa duca si acum creste si se extinde, dar nu merge de pe azi pe maine.
- Totusi capacitatea UMB este fabuloasa si asta iarasi trebuie spus in mod clar.
Criticii UMB vad doar punctul 1. Adulatorii UMB vad doar punctul 2. Realitatea este ca sunt valabile ambele si nu se exclud.
Ceea ce si eu resping, este existenta unei "cortine" cum zice @FMFM . MT si CNAIR au facut presiuni pentru deschideri electorale nu doar la UMB, ci si la Pizza, Coni, WeBuild - au incercat si la Aktor, dar actorii le-au zis da da, bun bun si si-au vazut de ale lor. Si sincer asta este asteptarea de la public: ca politicienii sa faca presiune politica. Daca lotul A0 SUD 3 nu este gata, 90% din cei pe care o sa-i intrebi o sa-ti zic "statul incompetent". Desi dupa ce statul a semnat un contract ce vrei sa mai faca? Tot ce poate sa faca sunt sedinte si presiuni, care uneori tin, alteori nu. Daca tin, e rau pentru ca se da buleala la calitate, daca nu tin presiunile statul este incompetent... Orice ai face e prost. Asta mi se pare o atitudine gresita.
Demonizarea presiunilor puse de politic asupra constructorilor cu stampile gen "in spatele cortinei", sincer, nu stiu ce sens are. Repet: mi se par chiar bune aceste presiuni si culmea, 90% din public asta asteapta.
PS. UMB ar trebuie pe moment sa mai reduca numarul de licitatii la care participa sau sa vina cu pret mai mare. Aici dau dreptate criticilor UMB.
-
@vancouver salut.
Nu uita ca el trebuie sa aiba front de lucru , pentru baieti care lucreaza ptr el.
Si are multe facturi de platit ,...etc -
@vancouver a spus în A6, DEx12 autostrăzi și drumuri express Oltenia:
PS. UMB ar trebuie pe moment sa mai reduca numarul de licitatii la care participa sau sa vina cu pret mai mare. Aici dau dreptate criticilor UMB.
Cred ca trebuie mers si pe imaginea de ansamblu cum am discutat pe thread-ul de A8 - trebuie sa aiba continuitate pana se semneaza A8 - pana se primeste OIL pentru proiectare se termina 2026 si UMB incheie multe lucrari A7 - A3 - A0 - Dex12 mai ramane poate cu A1 ca nu stiu cum merg pe tuneluri dar oricum frontul de lucru se muta pe A8 avand utilaje si oameni la acest nivel mare trebuie sa licitezi pe continuitate si ca sa fi sigur ca prinzi umbli la pret - asta este parerea mea .
De asta s-a si restrans la lucrari pe zona unde sunt aprope de baza ca acolo sunt lucrarile A8 si Dex Focsani- Braila si probabil o sa bage si Piatra Neamt - Bacau.
Legat in continuare de A8 am vazut si sunt de acord cu pozitia "Construim Romania " legat de durata contractelor , probabil o sa fie extensii si o sa fie de lucru pe urmatorii 5-7 ani.
-
Pentru mine "cortina" inseamna agreerea voluntara sau involuntara dintre prestator si beneficiar pentru a crea un anumit tip de avantaj pentru oricare dintre parti.
Probabil prin natura jobului, tin mortis ca prestatorii sa respecte termenele asumate printr-un contract si cel mai important la un nivel de calitate ridicat fara a se apela la diferite tertipuri, la care bineinteles, ai nostri conducatori sunt deschisi atat timp cat iese un pic de PR din asta.Nu sunt impotriva UMB sau vreunui alt contructor, din contra, apreciez evolutia accelerata cat si capacitatea grupului de a construi multiple loturi concomitent, dar imi doresc ca aceste lucrari sa fie efectuate CONFORM.
Pentru a vedea contrastul, PORR pe PiSi4 folosesc BIM si alte tehnici pentru a monitoriza punerea in opera a materialelor intr-un mod conform, dincoace, din pacate vedem filmari unde materialul se pune in opera in staturi de "juma' " de metru fara a fi trasi de maneca de catre supervizor si ne trezim cu trambuline in mijlocul campului (vezi dex12).
Care vreau sa fie concluzia:
- beneficiarul sa aiba o colaborare in egala masura cu toti prestatorii
- prestatorii sa isi insuseasca termenii si conditiile contractelor
- utilizatorii (aka noi) sa avem parte de lucrari de calitate care ne vor scuti de alte blocaje pentru reparatii pentru multi ani de acum inainte.
-
Cu toții ne dorim o evoluție ireproșabilă ca la carte a tuturor constructorilor. Nimeni dar absolut nimeni nu cred ca vrea altceva. Și cu toții admirăm Porr sau Strabag.
Eu în schimb prin natura meseriei mele de inginer constructor în Germania am contacte multiple cu Strabag și urmăresc și pe aici ce se întâmplă. Nici vorbă să fie serioși peste tot. De ex știm ca în Ungaria au dat-o în gard rău cu sector de autostradă închis mai mulți ani pentru reparații și nu mai vor să audă ungurii de ei. Este mereu un cumul de factori. Unul esențial este numărul de șantiere .
️
️ . Cum Porr are doar 2 -3, da, nucleul firmei e concentrat acolo și iese calitate, cum și la UMB era mult mai bine când aveau puține șantiere.
În general ca inginer constructor îți pot spune ca o atitudine dură, țâfnoasă nu aduce neapărat rezultate bune în acest domeniu. Factorul uman e imens, aproape totul e manopera făcută de Dorel. Da, se poate și există dorei mai varză sau mai serioși. Dar la modul general trebuie să fim mult mai toleranți.
În cazul UMB o atitudine intransigentă ar însemna scrisori și rezilieri, ceea ce mi s-ar părea o prostie acum.
-
@sts Nu am nicio problema dorm ca un bebelus
stiam de pe ssc ca majoritatea de acolo poarta ochelari de cal , dar am vrut sa vad cum este si acel forum
daca atat pot ei n-ai ce sa le faci -
-
Drumul Expres DEx 12 Tronson 4 Autostrada A1 - Albota. Monitorizare Lucrari Infrastructura 15.03.25
BabaDog
-
-
Șoferii care vor să circule pe noul drum de mare viteză ce va fi construit între Filiași și Lugoj vor mai avea de așteptat până să poată face acest lucru.
Deja au fost atribuite contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru acest proiect. Dar, cu toate că studiile pentru trei dintre cele patru loturi ale viitorului drum au termenele de finalizare la sfârșitul anului curent, totuși sunt slabe șanse ca aceste termene să fie respectate.
O nouă prelungire a termenului de finalizare a studiului de fezabilitate pentru drumul de mare viteză Filiași – Drobeta Turnu-Severin a fost acordată de către CNAIR.
Acest lot este primul dintre cele patru viitoare tronsoane din sudul țării, care vor lega Filiași de Lugoj.
Extensia a fost acordată ca urmare a solicitărilor de modificare a traseului înaintate de către autoritățile publice locale și de emitenții de avize și acorduri, potrivit reprezentanților CNAIR.
De asemenea, o altă cauză a mai fost faptul că proiectanții au avut acces pe teren cu întârziere pentru realizarea studiilor geotehnice, arheologice si topografice.
În prezent sunt în curs realizare investigațiile de teren (geotehnice, topografice si de mediu).
Această etapă a demarat de abia pe 4 februarie anul acesta, în condițiile în care, inițial, termenul de finalizare era 12 martie 2025.
Noul termenul de predare a contractului este 1 mai 2025. Totuși, reprezentanții CNAIR ne-au transmis că antreprenorul va cere o altă prelungire a termenului.
Contractul a fost semnat la 9 iunie 2023, cu asocierea DP Consult (lider), Geologic Site SRL, Societate Civilă de Avocați Teaha & Fuzesi, Explan SRL. Ordinul de începere pentru elaborarea SF-ului a fost emis pe 12 iulie 2024.
Valoarea contractului pentru SF este de peste 21,05 milioane lei fără TVA.
Pentru elaborarea Studiului de Fezabilitat aferent Filiași – Drobeta Turnu Severin este nevoie de aproximativ 12.000 metri liniari de foraj geotehnic.
Și celelalte SF-uri ar putea fi întârziate
Aceleași întârzieri vor afecta, cel mai probabil, și celelalte trei loturi pentru care sunt în curs de elaborare SF-urile.
„Vă facem cunoscut faptul că termenele de finalizare ale Studiilor de Fezabilitate aferente celor trei obiective de investiții mai sus menționate pot suferi modificări dacă apar situații independente atât de voința Prestatorului, cât și a Beneficiarului”, ne-au transmis oficialii din cadrul companiei de drumuri.
După finalizarea studiilor de fezabilitate se va stabili profilul alocat acestor drumuri de mare viteză (drum expres sau autostradă).
DMV Filiași – Lugoj este împărțit în patru loturi:- Filiași – Drobeta Turnu Severin
Noul termen de finalizare pentru elaborarea SF-ului acceptat este 1 mai 2025, însă cel mai probabil antreprenorul va solicita alte prelungiri. - Drobeta-Turnu Severin – Domașnea
Și pe lotul Drobeta Turnu Severin-Domașnea sunt în curs de realizare investigațiile geotehnice, arheologice, topografice și de mediu.
În data de 19 iulie 2023 a fost emis ordinul de începere a contractului. Data finalizării, potrivit documentației, este 27 noiembrie 2025.
Contractul pentru elaborare SF a fost semnat la 4 iulie 2023 cu asocierea Egis România S.A. (lider), Italrom Inginerie Internațională, Eco Geodrum, Egis International SAS, Primacons Group SRL.
Valoarea acestui contract este de 35,76 milioane lei fără TVA. - Domașnea – Caransebeș
Este în curs de realizare Analiza Multicriterială de traseu, etapa a doua în cadrul contractului de elaborare a SF-ului pentru drumul de mare viteză Domașnea – Caransebeș.
”Procesul de stabilire a traseului optim al drumului de mare viteză este unul complex, ce implică o analiză detaliată a tuturor constrângerilor identificate în teren”, spun reprezentanții CNAIR. Zona cuprinsă între Domașnea și Caransebeș prezintă numeroase constrângeri reprezentate de zone de locuințe, zone naturale protejate și zone dificile din punct de vedere al reliefului, drept pentru care Analiza Multicriterială a traseului a necesitat o perioadă mai mare de timp.
Ordinul de începere a fost emis în 10 octombrie 2023, iar durata contractului este de doi ani, data finalizării fiind pe 10 octombrie 2025.
Valoarea contractului pentru SF este de peste 22,2 milioane lei fără TVA.
Proiectant este asocierea Proiect-Construct Regiunea Transilvania (lider), East Water Drillings, Perfect Consult Europe SRL. - Caransebeș – Lugoj
Proiectantul a înaintat documentația aferentă Analizei Multicriteriale Etapa I, iar aceasta se află în analiză în cadrul CNAIR.
Data de începere a contractului pentru elaborare SF a fost 20 ianuarie 2025.
Contractul pentru elaborarea SF-ului a fost semnat la începutul lunii decembrie 2024, cu firma spaniolă Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial.
Proiectantul are la dispoziție 16,07 milioane lei (fără TVA) și 20 de luni pentru elaborarea SF-ului.
- Filiași – Drobeta Turnu Severin