A6, DEx12 autostrăzi și drumuri express Oltenia
-
-
Acelasi lucru sub forma de articol:
Date cheie:
- stadiu lot 4 (inclusiv partea deja in trafic): 84%
- km inca in lucru: 12 km
- km deja in circulatie din lot 4: 17,7km + drum de legatura Albota la nivel 1+1
- 380 muncitori
- 174 utilaje
- target dare in trafic: mai 2025
-
A6 Craiova - Severin lot 1:
– Asocierea CONCELEX SRL (lider) – CONSTRUCTII ERBASU SA – X-WAY INFRASTRUCTURE SRL –(România)
– Asocierea GOTT STRASSE S.R.L. (lider) – DANLIN XXL S.R.L. – EUROCERAD INTERNATIONAL S.R.L. – PERFECT CONSULT EUROPE S.R.L. – PATSTROY VDH EAD – BITUMINA GMBH BULGARIA EOOD (România – Bulgaria)
– Asocierea NUROL CONSTRUCTION S.A. (lider) – NUROL INSAAT VE TICARET A.S. (România – Turcia)
– Asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (lider) – STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL – INFRAVIS S.R.L. (Turcia – România)”,Sunt primii 10,5 km de la DX12 spre vest.
-
Este defapt Craiova- Tg Jiu , pentru ca atat i-a dus capu
-
Eu din ce inteleg, de-abia de-acum vorbim de A6. Adica tronsonul de Craiova - Filiasi, care e formal acum parte din "Drumul Expres" Craiova - Targu Jiu, este de fapt singura parte din respectivul drum care e la profil de autostrada. Asa ca e previzibil ca va deveni candva parte din A6 Bucuresti - Alexandria - Craiova - Filiasi - Drobeta-Turnu Severin - Carnsabes - Lugoj.
Filiasi - Drobeta-Turnu Severin - Caransabes este formal la nivel de studiu de fezabilitate, care trebuie sa traga o concluzie daca va fi la profil de DX sau de autostrada. Insa cel mai probabil planul este sa fie la profil de autostrada si sa se continue la un moment dat spre Bucuresti.
-
S-a stabilit deja ca va fi A pana la Domasnea, pana acolo avem AMC2 aprobat deci varianta finala+ profil de A.
Buba mare este cum s-a proiectat tronsonul Craiova Filiasi care nu are continuare spre Alexandria sau spre Lugoj. S-a vorbit mult pe SSC si chiar si pum, am pus eu variante desenate de cei de acolo, dar degeaba daca nu s-au implicat cu adevarat.
Ii urmaresc de cativa ani din postura de ,,guest” dar mi as face cont doar sa le zic vreo 2 de chestia asta si multe altele, urmand bineinteles ban-ul aferent. -
@chapo adica, sa inteleg ca se face un tronson de autostrada care nu permite continuarea la profil de autostrada in nicio directie dincolo de Filiasi sau de Craiova?
-
Pai in primul rand, Nodul A6-DEx 12 nu permite in prezent continuarea spre Alexandria, o lipsa de coordonare, pentru ca la capatul A6 Bucuresti-Alexandria a fost lasata o continuare spre Craiova.
In al doilea rand, la Filiasi ar fi trebuit in mod normal ca A6 sa continue spre Severin, dar aceasta continua spre Targu jiu iar pe relatia Craiova-Severin se va merge pe bretelele din acel nod.
*Cel mai usor te poti uita pe harta API ca sa intelegi mai bine
-
pentru vizualizare:
In poza vedem capatul estic al A6 Craiova - Filiasi, adica langa Craiova. Atunci cand se va dori continuarea este clar ca trebuie improvizat sau darâmat. In ambele cazuri bani pierduti si autostrada o sa termine aiurea in tramvai ca sa reinceapa dupa ceva bretele.
Totusi as vrea sa remarc ca nu suntem nici primii nici ultimii care avem asa ceva, exista si in Franta si in Germania, chiar situatii mai ciudate si asta e, te descurci. Mai ales acum cu navigatiile.
Si eu sunt adeptul claritatii in trafic. Orice incurcatura poate duce in extremis si la accidente, prin oameni confuzi, neatenti la trafic sau enervati, manevre ciudate sau riscante sau chiar ilegale. Dar repet, nici nu trebuie exagerat si mai e si pe la altii. Numai asa ca sa dau un exemplu pe care poate il stiu multi romani, la Mannheim ca sa continui pe A6 ... trebuie sa iesi de pe autostrada. Si daca vii dinspre vest (adica de la Paris / Kaiserslautern si mergi spre est), cat si invers daca vii din est, de la Heilbronn, si vrei spre vest. Daca nu iesi si mergi inainte in ambele cazuri ajungi pe A67 spre nord. Iar ca sa ramai pe A6 cand iesi, evident in prima faza iesi pe o bretea cu 1 banda:
Sau aici la Amiens, in Franta. Ca sa o tii inainte pe A29 trebuie sa iesi pe A16 si apoi sa iesi iarasi pe A29. Si am mers de multe ori asa. Si nu mi-au cazut epoletii, desi evident m-am mirat la prima trecere. Dar eram deja cu primele navigatii (care nu stiau de trafic, nu erau online, cu harta pe stick) si ma luam dupa ele.
Si daca urmariti mai departe spre vest acelasi A29 o sa mai intalniti inca 2 situatii ciudate: se termina la un moment dat in A28. Apoi, peste vreo 50 de km apare din nou, se desprinde din A28. Si inca mai spre vest e un loc unde, daca vii din vest spre est pe A29, de fapt trebuie sa iesi (gen A6 Mannheim, respectiv cum o sa fie la noi pe A6 la Filiasi), ca daca mergi drept inainte intri pe A150.
-
Da, corect. Mai stiu si eu un exemplu din Germania: intersectia A3 cu A9 langa Nuremberg. Venind dinspre sud pe A9, daca mergi inainte autostrada vireaza spre stanga si devine A3. Ca sa continui pe A9 trebuie sa "iesi" de pe autostrada.
Pe de alta parte, avem oricum deja ceva similar in Romania la Arad, unde pe sensul dinspre Arad spre Nadlac, ca sa continui pe A1 trebuie sa "iesi" de pe autostrada, pentru ca directia inainte a autostrazii vireaza dreapta si devine A11.
Daca in Germania astfel de stangacii tin mai mult de istorie si de ordinea in care au fost construite respectivele autostrazi pe parcursul multor decenii, fara o planificare in ansamblu, in Romania multe sunt stangacii de proasta planificare pe termen mult mai scurt.
De exemplu, la Arad e clar ca fluxul principal de trafic este si va ramane pentru mult timp cel pe directia Arad - Nadlac pe A1 si ca nu e nicio sansa ca A11 sa devina flux principal de trafic. Ramane deci un mister cine si de ce a decis in 2011 structura fara sens a nodului A1/A11 de la Arad.
La fel si in cazul A6, da, e clar o prostie structura capetelor de la Craiova si Filiasi, pentru ca in acest moment nu este niciun dubiu ca A6 va exista si e doar o chestiune de timp pana va fi construita. Deci sunt de acord ca in cazul A6 vorbim de proasta planificare.
Pe de alta parte, de acord ca nici nu este excesiv dramatic sa continui autostrazi cu bretele de ramificare, mai ales daca sunt proiectate la 100-120km/h.
-
Mai trebuie precizat ca inca sunt posibile modificari ale nodurilor, in anumite limite. Proiectarea in detaliu este in sarcina antreprenorului si poate opera modificari fata de SF, mai ales daca i se cere de la CNAIR. Limitarea este financiara. A fost ofertata o varianta si antreprenorul o sa vrea bani in plus daca il costa in plus noua configuratie. Si banii in plus sunt rezervele de implementare de 10% (in unele conditii 15%). Aici depinde daca mai apar sau nu alte costuri suplimentare.
Cel putin la capatul de la Filiasi eu cred ca se poate modifica prioritatea "de mers inainte" fara costuri in plus. Practic e acelasi nod, doar in oglinda. Macar acolo ar trebui facut.
-
Puteti voi ca Asociatie sa incercati sa faceti asa ceva? Ar fi superb
-
Eu cred ca o sa faca un nod gen cum este dupa Arad A1xA11 , ca sa mergi inainte iesi in drepta o sa fie 2 benzi si o sa fie nod limitat la 80 km/h sau 100 km/h .
Vedem daca se modifica cand o sa fie castigat lotul si solutie de proiectare se face de catre constructor .
-
@chapo In masura timpului disponibil o sa incercam sa facem ceva. Avem si alte idei pe teava, dar deocamdata fiecare e prins cu multa treaba personala.
-
** Investigațiile geotehnice au început astăzi și pe traseul viitoarei autostrăzi Filiași - Drobeta!
Pentru realizarea Studiului de Fezabilitate, necesar construirii acestei noi autostrăzi, este nevoie de aproximativ 12.000 metri liniari de foraj geotehnic.
Prestatorul va efectua în paralel activități de deminare, investigații arheologice și studii topografice.
Autostrada Filiași - Drobeta va avea o lungime de aproximativ 70 de km și va face parte din drumul de mare viteză Craiova - Filiași - Drobeta - Domașnea - Caransebeș - Lugoj (230 km).**
Cam tarziu s-au apucat sincer sa fiu, sa aibe spor. Doamne ajuta
-
@daco a spus în A6, DEx12 autostrăzi și drumuri express Oltenia:
Salutari
Citesc forumurile de autostrazi de mai mult timp dar nu am scris, vin si eu cu cateva informatii de la compania de drumuri
Am intrebat pe 29 Octombrie si mi au raspuns azi destul de mult a durat
Autostrada de la Filiasi la Severin are temele geotehnice aprobate in jur de 7000ml de facutS-au adaugat 5000ml dintr-o lovitura?