A3 București-Brașov-Borș și autostrăzi și drumuri express Transilvania: A10, A13, DEx4, DEx16
-
Asocierea AUTOMAGISTRAL PIVDEN SRL (Ucraina) - PRECON TRANSILVANIA SRL (Romania) a fost desemnată câștigătoarea contractului pentru construcția lotului 3 al #DrumuluiExpres #Arad – #Oradea!
Constructorii au la dispoziție 2,97 miliarde de lei (fără TVA) și 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor la cei 47,07 km ai acestui lot.
Pe traseu vor fi construite inclusiv 29 de lucrări de artă, printre care un #pasaj peste #CF și #DJ709B, cu o lungime de 592 metri.
Întregul Drum Expres Arad - Oradea are o lungime de 120,47 km și este compus din 3 #loturi:- #Lotul1 (33,7 km), la care se adaugă un drum de #legătură la #DN79 (#Salonta), în lungime de 5,3 km;
- #Lotul2 (39,7 km), la care se adaugă drumul de #legătură pana la granița cu #Ungaria (10 km);
- #Lotul3 (47,07 km), la care se adaugă drumul de #legătură cu zona industriala #Arad Vest (2,9 km).
Contractul, finanțat prin Programul Transport (#PT) 2021-2027, va putea fi semnat peste 10 zile (conform legii) dacă nu vor fi depuse contestații.
-
Aha, asta e o veste buna. Este lotul dinspre Arad. Se adauga la vestea buna de pe A8 cu UMB care e singur ofertant pe un lot.
-
Asocierea aceasta da bine...??
Am inima cam strânsă...nea Beni...a lucrat bine pe centura Beiuș... -
Mai dureaza inca 1 an pana se semneaza contractul. La 9 oferte depuse vorm avea contestatii la greu.
-
Daca asocierea a fost admisa inseamna ca indeplineste criteriile legale. Adica asociatii impreuna au facut deja lucrari cu o valoare cat aceasta.
Nea Beni cu toate firmele lui a lucrat bine si de calitate peste tot unde a lucrat. Unde a facut circ, nu a lucrat deloc, adica macar a facut circul la inceput.
Automagistral din Ucraina sunt cam la nivelul UMB in tara lor. Au tot participat la licitatii la noi. Acuma nu putem sti cati oameni aduc de la ei, cate utilaje, dar la prima vedere sunt ok.
Egal cat de mare este firma si ce istoric are, oricand pot sa apara probleme sau sa o dea in gard. De ex. Alpine Bau era o firma austriaca cu vechime de peste 100 ani, cu lucrari imense in portofoliu. Si a dat faliment si ne-a lasat cu Arad-Pecica neterminata. Aktor iara e firma imensa si a facut mega-proiecte in Grecia. La noi au un management dezastru. Alstom pe feroviar sunt un gigant, dar nu sunt in stare sa ne faca trenurile de metrou la timp.
Cel mai important este sa tinem cont de LEGE. Si legea europeana e clara: se face licitatie. Licitatia este SINGURUL mod transparent, prin care atribuirea de contract se face SIGUR la pretul cel mai mic posibil pentru noi, catre o firma sau un grup de firme care SIGUR au mai facut asa ceva! Mai bine de atat nu se poate. Orice alta forma de atribuire inseamna ca un functionar public sau un politician decide - iar asta egal coruptie in 99% din cazuri, inseamna ca banii din acea coruptie ii platim cu totii si inseamna ca sigur NU cel mai ieftin ia lucrarea, deci iarasi bani aruncati.
Da, ca si democratia, care are hibele ei, si licitatia are hibe. Si anume, cand dai mereu celui mai ieftin, calitatea s-ar putea sa nu fie cea mai buna sau banii sa nu ajunga si sa se rezilieze. Dar repet, orice alta forma de atribuire nu garanteaza ca va fi calitatea mai buna, in schimb garanteaza un pret mult mai mare. La fel ca si democratia, care este proasta pentru ca tot neica nimeni isi da cu votul si partidele trag unii hais si altii cea - adica tara merge clatinat, ba in colo, ba in colo - dar orice alta forma politica este mult mai rea si de regula inseamna dictatura si saracie.
Asadar daca licitatia zice Automagistral + Precon, atunci asa sa fie.
Si inca ceva: asa cum licitatia trebuie aparata, asa si toate procedurile conexe: mai ales DREPTUL LA CONTESTATIE. Care este sfânt si dublu garanteaza corectitudinea licitatiei, pentru ca toti ceilalti stau si cauta nod in papura castigatorului. Si daca e ceva putred ceilalti ajung garantul ca se descopera! Nu fiti enervati ca se contesta sau ca apar clarificari si toate astea mai intarzie constructia. Toate acestea sunt absolut vitale pentru sanatatea sistemului. Daca vrem o autostrada sau cale ferata gata in 2045 atunci trebuie sa luam azi decizia politica sa o facem si in 20 de ani e timp destul de studii, clarificari, licitatii si contestatii.
-
AlexCDrone
DEx 4 Legătura A3 - Dn1 (Tureni) 17.12.2024
-
-
AlexCDrone
Lucrări DEx 4 Legătura A3 - DN1 Tureni 17.12.2024
-
Cristian Marius Man
Autostrada A3, 10 puncte calde în miez de iarnă între Topa Mică și Poarta Sălajului, 19 decembrie 20
-
Cristian Marius Man
Autostrada A3, lot Zimbor-Poarta, cum au evoluat structurile și dealul de la Zimbor în 2024
-
-
@vancouver Cred că este primul contact al lui Erbașu cu autostrăzile. Să sperăm că vor face o figură bună.
-
@mike_us Si eu cred , avand in vedere ca traseul e definitvat in mare parte , ceva retele de curent cred de mutat am vazut un stalp ceva pe traseu , structurile daca vor putea fi utilizate ii ajuta sa castige timp , depinde acum cat decoperteaza si cata umplutura baga si daca grinzile care sunt depozitate in santier o sa fie utilizabile
Acum ca si principiu de constructii din cate am vazut ca acest lot nu trebuie sa aiba tasari la cat s-a lasat terasamentul sa se aseze :)) .
Speram ca merge repede!
-
In functie de mobilizare pot finaliza in 12-14 luni, adica cel mai devreme in primavara lui 2026.
-
Dupa parerea mea o finalizare in primavara 2026 nu este realist posibila. Nu exista nici un motiv pentru firma Erbasu sa traga ca nebunii si nici nu ajuta pentru tranzit cu ceva acest lot singur. Inclusiv pentru a nu incarca inutil bugetul, eu nu recomand sa se construiasca aici cu viteza mare.
Cred ca vor lucra bine in 2025, dar le va trebui si tot sezonul 2026 ca sa termine pe final de 2026.
Mai degraba sunt curios ce se intampla cu lotul vecin, Chiribis-Biharia. Impreuna cele doua loturi chiar ar avea sens.
In 2027 putem spera sa avem A3 Cluj-Oradea gata, mai putin lotul Meses. Atunci pentru autoturisme va deveni deja de preferat ruta aceasta pentru legatura Cluj - Budapesta. Tinand cont si de centura Zalau la care acum se chinuie chinezii.
Apoi poate prin 2031-2032 sa fie gata si lotul Meses si sa inchidem si acest capitol.
-
@vancouver Erbasu a spus ca ei o sa incerce sa termine acest lot cat de repede cu putinta pot ei, pentru a putea avea experienta necesara ceruta la viitoare licitatii de autostrazi.
De asta au si licitat aici, lot la 40% progres care se poate termina repede si pus la CV. -
-
Am pus aici:
https://forum.construim-romania.ro/topic/36/infrastructura-de-transport-in-lume/2?_=1737458091433
o postare legata de autostrada D1 din Slovacia. Vedeti acolo ca pentru un tronson cuprinzand un tunel de 5,9 km termenul de executie este de 7 ani! Scriu asta si aici pe A3 si pe A6. Pe A3 este bine ca traseul ales acum la CoBra nu mai contine tuneluri asa de lungi. O perioada s-a vorbit de un tunel de 13km sub Breaza, altul de 7km la Comarnic etc - sper sa nu cumva sa se revina la astfel de aberatii, daca se poate si cu tuneluri mai scurte, intrerupte de viaducte.
Am vazut si pe pum, ca mai vine cate unul cu ideea "de ce nu facem tunel mai lung de 8 km pe Valea Oltului in loc de multe mici si scute alternate cu poduri" (legat de lot 2 de acolo). Nu zic decat: atentie la tunelurile lungi!
-
Cristian Pistol
Evoluție foarte bună pe șantierul drumului de legătură A3 – DN1 de la Tureni (DEx4)!
Asocierea de constructori români și spanioli condusă de Dimex 2000 SRL este bine mobilizată în șantier iar lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 80%.
În șantier, sunt mobilizați 220 de muncitori și 130 de utilaje, care execută următoarele tipuri de lucrări:- săpături;
- terasamente;
- consolidare a versanților;
- pasaje și viaducte;
- cofrare și armare;
- protejarea albiei râului Negoteasa cu saltele de gambioane.
Pe traseul DEx 4 sunt construite 7 poduri și viaducte.
La km 4 este construit un viaduct peste Valea Racilor, care are 6 deschideri și o lungime totală de 258 m.
Valoarea contractului (finanțat prin PT) este de 562,61 milioane lei (fără TVA), iar termenul pentru finalizarea proiectului este luna iunie 2025.