A7, A8, A9 - autostrăzi si drumuri express zona Moldovei
-
A7 Pascani - Suceava lot 1:
Cristian Pistol pe facebook:
Trei oferte au fost depuse astăzi pentru construcția primului lot al autostrăzii Pașcani - Suceava!
- UMB
- DANLIN XXL SRL – INTERTRANSCOM IMPEX SRL
- WEBUILD
Valoare: max. 3,88 miliarde lei (fără TVA),
Lungime: 33 km în 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție).
Finanțare: Programul Transport (#PT) 2021-2027. -
@vancouver O, ce veste bună! Ușor, ușor ne apropiem de Suceava.
Dacă semnează în februarie/martie cu 6 luni de proiectare, ajung la sfârșitul anului 2025 să înceapă lucrările, poate și începutul anului 2026. UMB o să fie mai liber atunci; sincer, eu aș vrea să câștige ei.
-
Si eu vreu sa castige UMB si cam tot ce o sa fie pe viitor in Moldova si pe A8.
-
Din păcate sau din fericire ne așteaptă 1 an de deliberări ale comisiei, contestații sigure ale Danlin și ale WB, dar tot UMB va rămâne în final câștigător.
-
Dacă poate să-mi explice cineva. Vancover a explicat că, la PNRR, UE nu participă decât prin faptul că ne ajută cu o rată mai mică la împrumuturi.
La Pașcani, fiind vorba de infrastructură mare, cât contribuie UE? Parcă era 85%, nu? Este obligatoriu să ne încadrăm până în 2027, sau dacă întârziem cu 6 luni mai este în regulă?
-
@mike_us procentul de contributie nerambursabila a UE depinde de nivelul de dezvoltare al tarii / regiunii care aplica pentru respectivele fonduri. In exercitiul 2021 - 2027 contributia nerambursabila a UE pentru proiectele de infrastructura nationala din Romania a scazut la maxim 50%, pentru ca Romania ca tara a iesit din randul tarilor slab dezvoltate.
La nivel regional insa, exista in continuare regiuni in Romania care sunt clasificate ca slab dezvoltate si pentru asta finantarile UE in judetele din regiunile respective continua sa fie de pana la 85%. Dar aici vorbim cel mult de drumuri judetene.
-
Da, asa este. Recapitulam (acum zic ce am intels si eu la randul meu, dar daca cumva cineva stie si mai exact, poate sa ma corecteze). Incerc sa forumlez cat mai simplu sa inteleaga toata lumea:
- Prin PNRR este 50% finantare UE rambursabila - adica dam banii inapoi cu dobanda + restul de 50% teoretic de la buget, dar cum suntem de deficit inseamna si aceia imprumut, doar ca se obtine usor imprumut de la diverse institutii speciale cu dobanda mica pe proiecte deja acceptate in PNRR.
- Prin PT 2021-2027 finantarea UE este de 40%. A fost 85% pana la 31.12.2023 pe POIM 2014-2020, dar s-a terminat cu boieria. A scazut brusc la 40%. Dar nerambursabila, adica acesti 40% sunt gratis, nu trebuie sa-i dam inapoi. Ei provin din contributia tuturor statelor la bugetul UE, inclusiv contributia Romaniei, doar ca noi contribuim mai putin ca suntem mai putin bogati. Si deci ecuatia iese pe plus. Deocamdata.
In perioada de finantare 2014-2021, care a fost extinsa pana la 31.12.2023, UE a dat vreo 4 miliarde, care au insemnat 85% si am pus si noi de la buget 1 miliard. Si asa ca au fost 5 la dispozitie. Si am cheltuit in final 5,5 miliarde. Cum? Pe final erau alte programe la care nu s-a reusit 100% si au putut fi mutate fonduri suplimentare de la UE pe programul POIM.
In perioada 2021-2027, care va fi extins 2 ani pana la 31.12.2029, UE pune cam aceeasi suma la bataie, 4,4 miliarde. Care reprezinta acum 40%. Asa ca Romania trebuie sa puna 60%, adica 6,6 miliarde. Total bani la dispozitia MT pentru infrastructura prin PT: 11 miliarde.
Asa ca, paradoxal, desi UE a redus mult procentul, suma totala de fapt creste, se dubleaza! Diferenta o punem noi.
Ba mai mult, pentru ca noi stim ca sumele estimate la licitatii deseori se reduc prin batalia intre firme, pentru ca in plus unele proiecte se mai blocheaza etc, avem voie sa licitam chiar mai mult de 11 miliarde. Cat? Fabuloasa suma de 33 de miliarde, pentru ca UE ne da voie sa licitam 300%. Ca sa fim siguri ca folosim toti banii, in ciuda oricaror bâlbe.
Chiar eu in trecut am insistat foarte mult cu aceasta posibilitate, mai ales pe forumuri, si am explicat de ce e nevoie de supracontractare. Si am cerut chiar acesti 300%. In 2012-2015 am scris si discutat mult pe tema asta, dupa ce devenea tot mai clar ca pe PT 2007-2013 prelungit pana in 2015 o sa pierdem bani de la UE, neavand suficient licitat (s-a pierdut jumatate de miliard, cu care putea de exemplu sa facem la vremea aia centura A0 prin sud. Sau vreo 40% din A1 Pitesti-Sibiu, sa zicem lotul 1 si 5).
Cam asta e foarte grosolan si foarte pe scurt.
PS. Cu mentiunea ca tot ce este feroviar si metrou prin PNRR este 50% finantare ne-rambursabila. Doar autostrazile prin PNRR sunt imprumuturi. Si suntem singura tara din UE care a primit acceptul sa faca autostrazi prin PNRR, de altfel numai dupa insistente si cu conditia sa facem perdele forestiere si statii de incarcare electrice.
-
@vancouver a spus în A7, A8, A9 - autostrăzi si drumuri express zona Moldovei:
supracontractare
Explicație foarte bună!
S-a discutat destul de mult despre ce proiecte intră în PNRR (A1 UMB, A3 UMB, A8 – două loturi și A7 până la Pașcani).
Acum, dacă s-ar putea explica și ce proiecte intră în Programul de Infrastructură Mare. Și, eventual, dacă avem o supracontractare de 300%, ce ar fi bine să prioritizăm. Ar fi o discuție foarte interesantă. -
@mike_us a spus în A7, A8, A9 - autostrăzi si drumuri express zona Moldovei:
prioritizăm.
Da, asta e cuvantul potrivit. Doar ca pana la alegeri nimeni nu vrea sa auda de asa ceva, nu cumva sa zica cei dintr-o regiune sau alta ca sunt dezavantajati.
Tot ce nu este prin PNRR, este pe PT. Unele din cele care sunt pe PT nici nu se pot finaliza pana in 2029, mai ales A8. Si atunci automat vor fi fazate si intra si pe finantarea 2028-2035. Unde mai sunt inca 11-15 miliarde. Avem 11 miliarde acum 2021-2027 cu extensie pana in 2029 si apoi inca cel putin 11.
Cam tot ce este deja contractat este acoperit.
-
Salutare. Sunt nou pe forum, bine v-am gasit!
O intrebare scurta: care este diferenta intre Programul Operational Infrastructura mare (POIM) si Program Transporturi (PT)? Doar s-a redenumit incepand cu ultimul ciclu de finantare?
-
@Claudiu Bine ai venit! Numele programelor de finantare se schimba de la un exercitiu bugetar la altul, adica o data la 7 ani. Criteriile sunt de obicei politice, cu scopul de a sublinia directiile in care UE isi concentreaza resursele.
In exercitiul 2007 - 2013 exista un singur program de finantare a retelei TEN-T, denumit POS-T. In exercitiul 2021 - 2027 finantarea TEN-T se face prin doua programe: POIM ca program principal, care are o componenta dedicata TEN-T si CEF (Connecting Europe Facility) tintit pe retele de infrastructura transfrontaliere (inclusiv cele de transport).
-
Liviu Roman pe pum a publicat cateva cadre cu podul A7 de la Râmnic, aici: https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=58.msg469791#msg469791
Pun aici una din poze. Se vede ca mai au cateva zile de lucru.
Si cam asa o sa arate podul de la Buzau la final de an. Zic eu imposibil sa-l termine cat sa se dea si in trafic. Va mai fi nevoie de cateva saptamani si la anul.
-
@vancouver Cred că e un timp record pentru un pod. Și aici, și la Buzău. Dacă dau în trafic la Buzău în februarie, este foarte bine.
Interesant că în România recordurile de viteză le fac „firmele fără capacitate.”
-
-
Pod Buzau: pare ca se concentreaza pe un sens, desi nu e nici celalalt abandonat. Si pare posibil sa termine un sens pana pe 15.12, cu tot cu aparatele de rosturi, asadar sa vedem o deschidere half-profile aici. M-as bucura. Si daca nu, tot e super ca trag tare si va mai dura putin pana la deschidere.
-
Ar putea sa faca un half profile pentru inceput pentru ca la iesirea de pe pod va fi doar o iesire temporara. Dar sigur UMB vrea sa scape de tot podul si sa se mute mai sus de Focsani de tot.
-
Doamne cu ce viteza pot sa lucreze !!! Impresionant !!!
-
@daniel22_22
Asa ma gandeam si eu, dar nu e in stilul UMB<
ei prefera sa aduca personal suplimentar din alta parte si sa termine cat mai repede "cu totul" decat sa dea drumul pe jumatate... -
Chiar se deschide Joi centura Focsani (lot 4) ???
-
da, se pare ca e confirmat pentru joi 7 Noiembrie... pentru cocoasa de la Focsani.
cateva cadre aeriene de la Moldova vrea Autostrada, in afara carosabilului mai e de munca, pacat ca nu se fac si amenajari peisagistice precum in Austria/Ungaria/Germania si doar se niveleaza pamantul.
In fotografia asta se vede foarte bine viitoarea bariera verde, inclusa in PNRR :