A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut
-
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Eu stiu ca din septembrie-octombrie 2021 a fost depus planul pt PNRR, deci nu-s 2 ani,
Oct 2021. Deci , practic 2022. S-a depus. Suntem în iulie 2025. Grosso modo 3 ani.
De când s-a depus PNRR-ul s-a suprapus cumva peste proiecția bugetară a anului în curs? Nu există un decalaj între? -
@mihai a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
In 2019 A7 era un vis, care nu se stia daca prinde PT prin 2030. Azi, datorita PNRR, avem 160km practic construiti (Ploiesti - Focsani) si inca 180km in lucru. La fel si A0
Oare , asta nu ne arată , că dacă avem un plan coerent , și ne ținem de el(da , și politicieni asumați) putem "duce" și de la buget , în proporția adecvată acest tip de lucrări??? Chestia este că , cu cât mărești procentul cu care duci decla buget , cu atât trebuie să extinzi fiscalizarea. Ptr că așa te asiguri , pe de o parte , că aduci mai mulți bani la buget. Și pe de altă parte că creezi un lanț multiplucator în economie. Consecință directă a acestor investiții. Nu vorbim de efectul după darea în exploatare. Unde se "rupe lanțul" ptr ramurile direct implicate în construcție/finanțare și se transferă către alte ramuri.
Chestia cu Năstase nu era ptr o întoarcere în timp. Până când nu se inventează o mașină a timpului ..cel puțin așa ceva iese din discuție. Era ptr a face o paralelă.
Știi ptr ce consider că e important să ai finanțele și totul în regulă?? Ptr că , în general sunt armă în negocieri. Când tu ești descoperit ...poți veni cu N povești. Cam asta e greșeala guvernanților noștri. De întotdeauna. Asta noi o interpretăm drept "șmecheria" care reiese din comentariul tău. Realitatea e că e naivitate. De acord cu "găurile negre". Altă naivitate. Și noi , ca societate avem partea noastră de vină.
În general ne trebuie o reevaluare majoră a serviciilor. Corelate cu posibilitățile. Transport , servicii medicale , învățământ. Am distrus medicina de prevenție , lanțurile sportive , transportul. Și facem lucrurile haotic. Punctual. Necorelat. Și nu mă refer la autostrăzi. Ultimul off topic.
-
@PaulS
In două fraze, ca să poți înțelege și tu:- Capacitatea firmelor de construcții a crescut enorm în ultimii trei ani. Ți-am oferit cifre, nu păreri — kilometri construiți, bani cheltuiți, număr de angajați...
- În 12 luni, situația se va regla de la sine (ți-am propus să calculezi și tu cu ce șantiere mai rămâne UMB în iunie 2026). Nu ai venit cu nici o estimare care să poată fi folosită ca argument.
Concluzia:
S-ar putea ca, anul viitor, să avem mai multă capacitate de construcție decât fonduri disponibile — ceea ce contrazice povestea unora.
Soluția e simplă:
Statul are nevoie mai multa predictibilitate în privința cheltuielilor pe termen mediu și lung.În rest, ca să nu-ți mai pierzi timpul tau prețios, te rog să nu mă mai "taguiesti".
Am încercat să port un dialog civilizat, bazat pe date, nu pe sloganuri cu tine — se pare că nu funcționează.
Așa că hai să ne oprim aici.
Și, te rog, dacă nu ai argumente, nu te mai ascunde în spatele lui @vancouver .
Era o discuție între noi; măcar dacă îl pomenești, citează ce a zis ca să văd cum contrazice ce spun eu aici. -
@mike_us Povesti frumoase.
Era vorba de capacitate care a fost "demontata" chiar azi .
Iti las aici 1 link in care iti explica ce loturi nu vor mai fi finantate prin PNRR ( probabil o sa fie alta finantare )
Dupa ce o sa citesti o sa-ti dai seama ca "cifrele tale" legate de A8 dau cu virgula.
@mike_us a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
În rest, ca să nu-ți mai pierzi timpul tau prețios, te rog să nu mă mai "taguiesti".
Am încercat să port un dialog civilizat, bazat pe date, nu pe sloganuri cu tine — se pare că nu funcționează.Dupa cum vezi am fost destul de echilibrat, nu te-am jignit cu nimic ( sper ) , nu te-am trimis pe alte forumuri sau la alte persoane.
Cred ca cei 2 de care ziceam vad fara sa-i tag-uiesc.
Motivul pt care i-am mentionat e ca deja ti-au raspuns la cateva "cifre" oferite de tine.
Daca era o discutie intre noi, era pe chatul privat, eu din ce vad au fost si alte persoane care au venit cu pareri, sugestii si informatii utile si argumentate legate de discutia avuta pe acest subiect.
Pt mine sa stii ca nu e foarte important ca scri tu sau altcineva, daca eu consider ca acele informatii sunt trunchiate sau sunt vazute doar dintr-o singura perspectiva incerc sa le vad cat mai corect pot eu in acest moment. -
De ce aceste firme care si-au crescut capacitatea atat de mult pe baza unei predictii pe termen scurt, aka finantare PNRR, nu au performat astfel incat sa isi indeplineasca obligatiile? Oricum ar fi fost si sunt achitate toate facturile.
Suntem membrii UE cu drepturi depline, astfel ca si firmele noastre isi pot extinde prezenta la nivel international in situatia in care se termina fondurile/proiectele de anvergura.
Hai sa nu ne lamentam cu "vai doamne , ce face x cu atatia angajati, ca el a investit si-a cumparat echipamente samd, iar Romania (lupul cel rau) nu ii mai da de lucru". -
@PaulS a spus în A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași - Ungheni Prut:
Iti las aici 1 link in care iti explica ce loturi nu vor mai fi finantate prin PNRR ( probabil o sa fie alta finantare )
Loturile deja construite și achitate se scot din PNRR ptr ca sumele disponibile din PNRR ce vor intra să poată fi folosite la finanțarea loturilor rămase de finanțat. Nu e așa greu de dedus. Nu au legătură cu capacitatea constructorilor(ce capacitate să demostreze pe un lot încheiat?? Să se apuce să îl desfacă??) . Probabil e o soluție ptr a reduce povara pe finanțe ptr perioada următoare. Loturile terminate sunt achitate și nu mai pot pune presiune pe buget în perioada următoare. Sunt scoase lucrările fără șanse de a fi terminate , se transferă fondurile ptr loturile cu șanse de a fi terminate și scazi presiunea pe buget în perioada următoare. Da , ai pierdut acea finanțare. Pe care , oricum o pierdeai ptr că lucrările ce se scot aveau spre zero șanse de finalizare.
-
@fulgernc Era aceeasi discutie legata de capacitatea UMB ( in cazul acesta ) pe A8, pe care am tot avut-o in ultimele saptamani si am tot incercat sa o explic.
-
Autostrada A8 Târgu Mureș-Miercurea Nirajului - 14.07.2025
Asociația Pro Infrastructură
-
RaduC de pe PUM :
"Apropos de filmarea de pe lotul Nurol, Tg.M-M. Niraj, la ce utilaje interesante vad mobilizate la structuri, sunt dispus sa pun pariu ca nu vom avea trambuline la poduri.Vad ca se fac imbunatatiri teren de fundare inclusiv cu coloane drenante. Acestea au dublul rol - de crestere a capacitatii portante a stratului suport si accelerare a eliberarii presiunii hidrostatice din acelasi strat.
Rezultatul va fi ca terasamentul construit va consolida mult mai repede stratul suport, chiar din etapa de executie.
Astfel, la gata, tasarile vor fi fost substantial consumate." -
𝐂𝐍𝐈𝐑 𝐚 𝐚𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝐁 𝐆𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐞𝐬̦-𝐏𝐢𝐩𝐢𝐫𝐢𝐠 𝐚𝐥 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐳𝐢𝐢 ,,𝐔𝐧𝐢𝐫𝐢𝐢”-𝐀𝟖
️ Compania Națională de Investiții Rutiere a atribuit, astăzi, Asocierii SA&PE CONSTRUCT S.R.L (Lider Asociere) -Euro-Asfalt d.o.o. -TEHNOSTRADE S.R.L. SPEDITION UMB S.R.L. contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2B Grințieș-Pipirig al Autostrăzii ,,Unirii”-A8.
Contractul pentru lotul cu o lungime de 31,5 kilometri din județul Neamț a fost atribuit Asocierii pentru o ofertă de 5,97 miliarde lei (fără TVA) și poate fi semnat dacă în 10 zile nu se depun contestații.
,,Odată cu desemnarea constructorului pe cel mai dificil lot al Autostrăzii Unirii se finalizează o etapă foarte importantă, aceea a atribuirii contractelor pe secțiunea de munte a Autostrăzii A8. Rezultatul de astăzi reconfirmă angajamentul și determinarea echipei CNIR de a dezvolta infrastructură modernă și sustenabilă pentru a asigura conectivitatea între regiunile istorice ale României, creșterea siguranței rutiere și atragerea de noi investiții. Proiectul reprezintă o provocare tehnică pentru constructor, un consorțiu cu experiență solidă în execuția proiectelor majore de infrastructură”, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Lotul 2 B, Grințieș-Pipirig, cel mai dificil lot al Autostrăzii Unirii este un proiect de o complexitate tehnică ridicată, incluzând numeroase structuri, dar și volume semnificative de lucrări de consolidări și excavări (lungimea pasajelor și a tunelurilor reprezintă 70 % din lungimea totală a lotului).
Lotul 2 B include un nod rutier lângă Tulgheș (UAT Grințieș), conexiune cu lotul 2 A și o descărcare provizorie la Est, conexiune cu lotul 2 C (Pipirig-Vânători Neamț/Leghin) pentru a asigura funcționalitatea independentă.
Traseul în format KMZ, Fișa Proiectului și Plan Amplasament pot fi consultate la următorul LINK :
https://www.cnir.ro/proiecte/autostrada-a8-targu-mures-targu-neamt-lot-2b/