A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
-
Legat de Mapa-Cenghis: Proiectul este finalizat pe tot lotul. Dupa ce au facut forajele geotehnice a rezultat necesitatea unor modificari de traseu. Ca urmare din pacate trebuie reluata procedura de autorizare de mediu. A fost depus noul proiect pentru autorizatre in vara asta. Se lucreaza la asta, sunt sperante sa avem AM in martie-aprilie. Ulterior in cateva zile AC.
Deci sa recapitulam:
- Mapa a venit sa faca o lucrare CARE NU AVEA NICI MACAR STUDII GEOTEHNICE FACUTE!
- Nu a putut sa proiecteze ca nu avea ce
- S-au apucat, au facut drumuri prin padure sa poata sa faca studiile geo, a durat si asta ca si un drum de acces are nevoie de diverse autorizatii (au fost si inchiderile de pe DN7 in vara 2024, poate va mai aduceti aminte)
- Dupa ce au fost gata studiile geo au putut stabili definitiv traseul si au proiectat (au avut 18 luni proiectare, s-au miscat mai repede, sub un an le-a luat dupa ce au fost gata studiile geo)
- Acolo unde nu s-a deviat de la traseul initial au primit AC si acum lucreaza: viaductele de langa Boita si tunelul Robesti.
- perspective sa aibe mai zdravan de lucru sunt abia din vara viitoare. Tot din vara viitoare o sa le curga termenul contractual de executie de 50 de luni (4 ani si 2 luni), daca avem AC peste tot. Pana atunci nu au de ce sa aduca oameni in plus si cu ce au acum probabil la anul termina structurile actuale (la nivel de tablier).
-
Pare din filmări că au și niște probleme de proprietate între stuctura 1 și 2, că nu mișcă nimic pe colțul ăla de teren.
Probleme mai mari o să le aibă, cred, Makyol cu breteaua care se înfige chiar pe acolo că pare că trebuie rasă o construcție ! -
@vancouver ce nu inteleg eu, e următorul aspect: cele 3 autorizații pe care le-au primit au venit pe parcurcul unui an. Cine nu s-a miscat suficient de bine astfel incat autorizațiile sa vina toate in acelasi timp, respectiv 2024?
-
Pai tocmai am explicat mai sus. In esenta raspunsul este ca unde au AC nu a fost nevoie de modificare de traseu si au ramas in interiorul acordului de mediu luat acum cativa ani.
Nu exista un vinovat si e chiar o prostie sa cautam un vinovat. Practic s-a licitat cu un SF facut pe genunchi, fara studii geotehnice. Asta duce la o intarziere de 1-2 ani. Daca se faceau studiile geotehnice separat, prin SF dura 5-6 ani in plus, era o tampenie. Numai daca ne gandim ca era necesara inca o licitatie separata. In plus ATENTIE: asta nu garanta ca totusi sa nu apara punctual o modificare de traseu la proiectarea in detaliu si tot era posibil sa se ajunga la intarzieri in faza de proiectare + executie din cauza unei noi AM.
-
@vancouver eu am inteles asta, dar intre primul AC din aprilie 2024 si ultimul de la tunelul Robesti din iulie 2025 e peste 1 an. De ce au avut nevoie de atat?
Ce a facut Mapa din 2022 pana atunci?
Ce i-a oprit obtina AC acolo mai repede si sa lucreze? -
Pentru a intelege asta trebuie stiut ca viaductul de la Boita (primul, cel care este cel mai avansat) nu face parte din lotul 2. El de fapt face parte din lotul 1 construit de Porr, dar nu a fost parta a contractului Porr. Ca SF si studii geo si AC a facut insa parte din lotul 1 si avea totul gata cand Mapa a primit contractul.
Doar AC-urile din vara 2025 sunt propriu-zis pe lotul 2 si la ele Mapa a facut studii geo si proiectare.
-
@marius.firtonea Nu te contrazic...doar că eu mai am răbdare....oricum altceva nu am ce...să am
-
@marius.firtonea Să nu uităm maculatura pe care au avut-o de la început. Deocamdată CNAIR si MT au o vină mare pt tot ce se întâmplă pe loturile 2 și 3. Să nu uităm că nimeni nu a avut curajul să se bage la lotul 2. Să fim mulțumiți că totuși asocierea are capacitate să ducă la bun sfârșit lotul. După ce primesc AC pe tot lotul stăm cu ochii pe ei .......asta e
-
@vancouver aici nu sunt de acord cu ce spui. Într-adevăr inițial lotul Porr avea lungimea de 14+130 km și includea si viaductul de 650 de m de peste actuală coborâre de la Boita, dar din oare ce motiv stiut doar de CNAIR a fost scos viaductul și întrodus in contractul pt lotul 2, dar asta nu înseamnă ca Porr au facut foraje geo. Forajele geo pt viaductul asta V1 au fost facute de Mapa in 2022.
Eu înțeleg multe lucruri legate de problemele întâmpinate de Mapa in Romania, pe de alta parte alți constructori turci livrează mult mai bine, adevărat ca nu pe loturi asa de complicate.
Alta intrebare: ce au facut Mapa in 2022 si 2023, de ce nu au venit cu proiectul pe zonele care nu au diferit de SF? -
-
@marius.firtonea a spus în A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București:
@vancouver aici nu sunt de acord cu ce spui. Într-adevăr inițial lotul Porr avea lungimea de 14+130 km și includea si viaductul de 650 de m de peste actuală coborâre de la Boita, dar din oare ce motiv stiut doar de CNAIR a fost scos viaductul și întrodus in contractul pt lotul 2, dar asta nu înseamnă ca Porr au facut foraje geo. Forajele geo pt viaductul asta V1 au fost facute de Mapa in 2022.
Da, Porr nu a lucrat la forajele geo, dar povestea este alta. In momentul in care s-a licitat reactualizarea SF pe intreaga autostrada Sibiu-Pitesti, s-a cerut firmei care facea acea actualizare sa faca cu prioritate loturile de capat. Asa ca a facut forajele geo pe lotul 1 cum trebuie si pe lotul 5 Pitesti - CdA. Le-a livrat pe astea, s-au licitat mai repede, de aia sunt gata.
Ulterior li s-au terminat banii si nu au mai facut ca lumea pe loturile 2+3+4, doar la distante foarte mari intre ele sau au fost pastrate forajele geo din primul SF, care erau la 1km distanta. Se ajungea ori la un blocaj ca acum pe Valea Prahovei, in care Consitrans refuza sa mai faca vreo miscare, pentru ca a licitat o suma Q de foraje, dar dupa ce s-a stabilit traseul trebuie sa faca 5 x Q. Si n-au cum in aceeasi bani, desi au dat pret pausal si asa au castigat licitatia. La PiSi presiunea era enorma, nu s-a mai stat si s-a renuntat practic la reactualizarea serioasa a loturilor 2+3+4. S-au scos asa la licitatie, urmand ca studiile geo sa le faca castigatorii executiei. Lucra care s-a si intamplat.
CONCLUZIE: Pe viaductul Boita 1 erau facute studii geo ca lumea din faza de SF, pentru ca a facut parte din lotul 1 la vremea respectiva. A doua zi dupa ce a primit contractul, Mapa a inceput proiectarea acolo, ca atare a fost AC gata mai repede. La restul viaductelor si la Robesti a proiectat abia dupa ce chiar ei au facut studiul geo.
Sper ca acum e clar.