Siguranță rutieră, accidente, legislație
-
Este si datorat faptului ca acei parapeti stanga dreapta te fac sa te simti incradit , iti da efectul ca mergi intr-un tunel continu .
Sunt zone cu masini oprite , chiar Duminica ma duceam la Bucuresti un autovehicul era oprit pe dreapta , din spate venea tir si pe banda celalata era masina , tir-ul a tras in fata masinii sa nu loveasca acel autovehicul oprit.
Clar trebuie alveole ... largit acostament , scos parapet in zonele unde nu este prapastie adanca .
Daca se face statistica pe Dex 12 90% din accidente sunt lovituri din spate .
Dar un lucru este bun , am vazut masina oprita si oamenii dupa parapet - sotia copii in siguranta dupa parapet.
-
Si v-ati gandit vreodata cum merg 2 camioane unul in spatele altuia? Cel din spate vede un zid, atat! Ce se intampla daca cel din fata face o manevra in ultima clipa si evita masina oprita? V-ati gandit?
Ganditi-va oameni buni!!! Inca o data, ce vede soferul camionului sau camionetei care se afla in spatele altui camion? Un zid, brusc zidul se da la o parte si-si continua drumul cu 80 la ora si apare un alt zid sau autoturism oprit pe loc!
Chiar asa de simplist ganditi: pe DX12 se afla un vehicul oprit si un alt vehicul circula! ATAT??? Altceva nu mai exista? Trafic, flux, astea sunt cuvinte straine?
Da, daca pe DX exista doar 2 vehicule, unul care sta oprit prost si altul care vine ... da, de acord, neatentia e cauza clara directa. Dar daca este cum am aratat mai sus?
Si daca cumva fix oprirea asta usor iesit din banda creeaza iluzia ca vehicului oprit e mai departe ... Daca e o iluzie optica datorata acestei jumatati de banda?
Ar fi culmea sa fie mai bine ca vehiculul oprit sa o faca pe mijlocul benzii 1. Atunci poate cei din spate ar vedea mai clar pericolul, dar iesit pe jumatate poate ca efectiv ochiul uman prin natura lui, prin constructie, minimizeaza pericolul. V-ati GANDIT la asta?
V-ati GANDIT sa vedeti cati ani de trafic fara nici un accident au acesti oameni care tocmai au murit sau au facut accident pe DX12? Poate si 20 sau 30 de ani!
Si poate ca aveti dreptate, si este DOAR neatentia. Asa si? Trebuie sa moara automat si pasagerul nevinovat? Si un copil din masina oprita, copil absolut nevinovat, trebuie sa moara, ca a fost ala neatent? DA, ASA E BINE! BRAVO. FOARTE INTELIGENT!
DECI PENTRU CA EXISTA VINOVAT (ALA NEATENTUL), SA MOARA CAT MAI MULTI.
Da' v-ati GANDIT ca poate fix faptul ca 99% din celelalte drumuri au banda de urgenta full, oamenii S-AU OBISNUIT asa! Si aceasta obisnuinta face sa nu se uite pe un drum cu aspect de autostrada la vehiculele oprite! Culmea tocmai soferi cu multa experienta! Vehiculele oprite sunt sterse din creier!
Am mers cativa ani pe acelasi drum zilnic. Un semafor de pietoni era 99% din timp pe verde (cu buton). De 2 ori am trecut pe rosu fara sa-mi dau seama. Odata mi-am dat seama singur dupa aceea si o data mi-au zis pasagerii!!! Pentru ca mergi automat, creierul trece pe pilot automat si gandeste la altceva. La semafoarele normale nu am trecut niciodata pe rosu, alea care schimba, dar cel care era mereu pe verde a fost sters din pilotul automat....
V-ATI GANDIT, repet GANDIT, la cum functioneaza creierul pe pilot automat dupa ani si ani de autostrazi? ASA E CONSTRUIT, N-AI CE-I FACE!!!
90% din accidente sunt cu masini LENTE. Camioane, vehicule care merg pe banda 1. SOFERI CUMINTI. Poate nu ati remarcat acest aspect!
NICI UN BMW, NICI UN MERTAN cu 200 la ora implicat! ATI REMARCAT ASTA? De ce oareeeeee?
CONCLUZIA
Si concluzia? Banda de urgenta trebuie largita peste tot, cap coada! Nu exista alta solutie. DX12 este proiectat sa poata fi largit la nivel de autostrada. Se poate face. Trebuie doar demarat.
Si va rog sa-mi scuzati nervii, exprimati prin TIPETE, dar e de urlat si sunt revoltat ca dati vina asa de usor pe oameni si credeti ca odata atribuita vina, discutia e inchisa! Nu este ok asa, si trebuie schimbat cat mai curand profilul drumului.
MASURI RAPIDE
Pana atunci, din fondul de urgenta al guvernului si cu licitatie accelerata trebuie luate cateva masuri:
- limita de viteza 70 km/h pentru vehicule < 7,50 to, inclusiv autocare si autoturisme cu remorca
- depasirea interzisa pentru cele de mai sus (cu politie in trafic care controleaza)
- distanta minima in trafic 100m intre vehiculele de mai sus (4-5 lungimi de camion)
- campanie de informare la TV si pe tik-tok
- alveole la 1-1,5km
- scos parapetul lateral unde nu este diferenta mare fata de terenul din jur
- inlocuite cele 2 randuri de parapet metalic cu unul din beton; se castiga asa aprox. 1m pe fiecare parte si se pot muta benzile cu ca. 1m spre centru, astfel ca banda de urgenta devine una aproape normala (masinile mici vor incapea complet).
- camere video
- DRDP sa fie 24/24 pregatita sa intervina si sa asigure vehicule oprite, imediat ce sunt semnalate sau constatate pe camerele video
-
Vizualizarea masurii cu parapetele din beton in locul celor 2 metalice. Se castiga aprox 1 m pe fiecare parte. Acum intre cei 2 parapeti sunt 3m, cel din beton are la baza aprox. 40-50cm, sa zicem ca mai lasam cate 25cm in plus pana la marcaj fata de situatia actuala, in care sunt doar 25cm pana la marcaj, si vom avea asa:
banda de urgenta noua 1,5+1=2,5m
2 benzi de circulatie a 3,5m = 7m
spatiu de rezerva intre banda 2 si parapet din beton = 0,5m
TOTAL = 10m10x2+0,50=20,5. Profilul actual are 21,5m, adica raman 2x0,5 pentru parapetele exterior, ca si acum.
In final banda de urgenta poate avea 2,5m in loc de 1,5 prin aceasta masura.
Situatia actulala:

Cu parapete din beton:

-
@vancouver foarte bine punctat.
Un coleg din conducerea asociatiei poate pregati un comunicat oficial, se pare ca numai daca "tipam" vor reactiona si decidentii. -
Da, incerc sa fac comunicatul, sa vad cum stau cu timpul. M-as concentra doar pe masura asta, cu parapetele de beton pe mijloc si castigarea spatiului.
Evident parapetele metalice demontate se pot refolosi, cel putin glisiera propriu zisa. Stalpisorii nu-mi dau seama daca se pot scoate intacti cu masinaria cu care se si bat.
In loc de paleti antiorbire as propune ca parapetele din beton sa fie din categoria cea mai grea si sigura, cu inaltimea de 1,10m (standard 1,00m in Europa, dar exista si de 1,10). La inaltimea asta din autoturisme nu se vor vedea luminile de pe contrasens, iar din SUV-uri, busuri si camioane chiar daca se vad, pozitia soferului fiind mai sus, nu sunt asa deranjante. Fara paleti anti-orbire si intretinerea devine mai usoara, nu mai sunt necesare din cand in cand lucrari de inlocuire a acestora si astfel scade si riscul pentru muncitorii de la autostrazi.
-
@vancouver parapetul din beton nu poate fi cumva instalat pe capete de "sine de cale ferata" infipte in pamant la 5 m adancime astfel incat sa poata opri un camion de 40t la viteza de 90km/h ? (asta e traducerea)
Stiu ca ne-ai aratat acum ceva timp niste normative legate de astfel de protectie. -
Standardul obisnuit pe autostrazi este montaj gravitational cu ancoraj intre ele, astfel ca la deplasarea unui parapet sa atraga si pe ceilalti, respectiv rezistenta opusa sa fie cea comuna a mai multora, chiar daca contactul este doar pe unul. Si in plus sa nu apara colturi/capete de parapet, care ar fi cele mai periculoase. Un parapet NJ are vreo 5 tone.
Primul parapet din beton la trecerea de la metal la beton sau din cand in cand (mai ales SUB poduri, deci acolo unde avem un picior de pod intre sensurile de mers): pe mijlocul prefabricatului parapet NJ se lasa o teava goala cand se betoneaza prefabricatul si pe acolo se introduce o tija (de regul fi 38mm), cu varf, care se bate in pamant ca. 1-1,2m. Atunci acel parapet devine practic nedeplasabil, chiar si la impactul cu un camion.
Pe poduri se betoneaza piese inglobate si se ancoreaza cu suruburi prinse lateral.
Acum sigur, pentru siguranta 100% la impact cu camion se pot prevedea la fiecare bloc sau unul din 2 cu acea tija axiala. (5m ar fi prea mult si sina de cale ferata prea mare consumul de material, mai bine o bara de otel / armatura de fi 38-40.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Înregistrare Autentificare