Energie
-
Convoiul agabaritic a intrat pe autostrada #A1 și se deplasează spre nodul rutier Giarmata.
-
Vedem cat de importanta este ca toate sensurile giratorii si scuaruri sa fie plate sau aproape plate, sa nu mai facem acele nenorociri de "ziduri ale mortii" si munti de pamant in mijlocul giratiilor. Plus sa aibe o raza cat mai mare.
Iar bretele de intrare iesire iarasi o mare problema, facute uneori strict cu 1 banda, fara nici o rezerva dreapta - stanga. Toate bretelele ar trebui prin lege sa aibe banda de urgenta.
Plus pe autostrazi gabaritul acum este 5,95m (practic 6m). Ar putea fi crescut usor la un 6,20. Nu e mare lucru ca si cost suplimentar (rambleu usor mai lung).
-
Turbina de la Mintia 788 tone - cel mai mare transport agabaritic - A1 Arad- Timișoara 23.02.2025
frameD Future PRODUCTIONS
-
Dincolo de transportul in sine, as remarca si traficul. Desi se trece lejer pe langa transportul agabaritic si acesta la randul lui inainteaza, se vede ce insemna gatuirea la o banda. Si ce ar fi fost fara autostrada: o coloana continua de vehicule, cu viteze gen 50-70 km/h, cu rare posibilitati de depasire.
-
Se lucrează pentru amenajarea platformei pentru sistemul "flyover" peste care va trece convoiul agabaritic în localitatea Conop, jud. Arad, pe DN 7.
Imagini din dronă.
-
Transport agabaritic - 26 februarie 2025
-
-
Transportul agabaritic record care a rulat timp de 6 zile în vestul țării a ajuns la destinație cu succes!
Convoiul agabaritic a ajuns astăzi la termocentrala de la Mintia, după ce a parcurs fără probleme 245 de kilometri în 6 zile, pe următoarea rută: Nădlac 1 PTF – DN7 – Nădlac 2 PTF - DN7G – A1 – Giarmata – DJ691 – Pieschia – DJ691 – Alios – DJ691 – Neudorf – DJ682 – Lipova (str. Timișorii – pod Lipova – DN7) – DN7 – Ilia – A1 – Grind – DN68A – Săcămaș – DN7 – Termocentrala Mintia.
În drumul către termocentrala Mintia, transportul agabaritic a avut de trecut peste câteva structuri dificile: podurile de la Conop și Nadăș din județul Arad, podul de la Zam (județul Hunedoara), pasajul peste CF și podul peste râul Mureș situate între localitățile Ilia și Dobra, județul Hunedoara.
La traversarea structurilor de la Conop, Nadăș și Zam s-a folosit tehnologia „flyover”, iar la pasajul CF și podul peste râul Mureș din apropierea localității Grind s-a utilizat tehnica traversării în paralel pe două poduri cu câte o semiremorcă pe o cale de rulare și alta pe cealaltă cale, fără a fi afectate structurile de rezistență la aceste obiective.
Transportatorul a achitat 227.000 lei (45.400 Euro) pentru autorizația specială de transport (AST) și a avut o poliță de asigurare în valoare de 58,36 milioane euro.
Convoiul agabaritic special a fost compus din 2 remorchere trăgătoare, 2 remorchere împingătoare și un trailer modular, totalizând 56 de axe și a transportat un generator la termocentrala Mintia, aflată în plin proces de retehnologizare.
-
Având o capacitate totală de 1.750 MW, centrala de la Mintia va fi cea mai mare unitate pe gaze naturale din Uniunea Europeană, iar ţinta ambiţioasă va fi să avem deja 1.000 MW puşi în funcţiune la finalul acestui an.
-
Portile de Fier 1, retehnologizare finalizata: