A8 Iași - Tg. Mureș și centuri jud. Iași
-
CNIR are un nou site cu o față plăcută și informații bune:
-
AUTOSTRADA A8 Motca - Leghin | Primele utilaje Umb in teren | Decopertari 21.02.2025
Raducu P Drum
-
Pentru lotul 2c: Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) a fost anunțat câștigător UMB pe 20 ianuarie, parcă.
Știe cineva dacă sunt contestații sau dacă se va putea semna contractul cu UMB?
Văd că tot Răducu e primul care ne informează despre începerea lucrărilor pe A8. -
Da, a fost stire la un moment dat ca nu sunt contestatii si se poate semna cu UMB. La 5 zile dupa termen nu contestase nimeni.
-
@vancouver Da, știu că fusese o știre prin ianuarie că nu sunt contestații. Dar speram să primim o confirmare, ca să știm sigur, mai ales că a trecut mai bine de o lună.
Cum proiectarea durează 12 luni, dacă se semnează prin martie-aprilie, ar fi tocmai bine ca lucrările să înceapă în vara lui 2026, când UMB va fi deja scăpat de marea majoritate a proiectelor. -
La cat de dificil e terenul proiectarea si avizarea va dura spre 2 ani. Poate vom vedea un AC limitat in vara lui 2026, dar mai mult ca sigur nu complet. Complet abia in vara 2027 zic eu, cand A7 pana la Pascani va fi complet gata si UMB disponibil pentru alte lucrari.
Pipirig - Vanatori Neamt nu e cel mai greu lot - cel mai greu urmeaza dupa Pipirig spre vest. Dar va fi cel putin la nivelul celor de pe A3 acum din Transilvania, plus ceva tunele scurte. Eu zic ca mai devreme de 2030 nu se circula pe acest lot. Poate poate cu mult noroc pe final de 2029. Iar utilitatea este limitata, cata vreme lipseste lotul urmator. Acolo acum DN face niste serpentine zdravene, asa ca traficul greu va avea mari probleme iar turismele nu au cum sa depaseasca. Un fel de Plugova x 5 (Plugova pe DN6 unde sunt niste serpentine usurele, dar camioanele urca greu si fiind plin de camioane e jale si se sta cu 10-20-30 km/h in spatele lor, de faci 15 de minute pe 5 km, in loc de 3-4 minute cum ar fi normal pe un DN la 80-90 km/h si te umpli de noxe - aici am avut bani de preaderare 90% finantare pentru un tunel la Plugova de 6km, nivel 1+1, si n-am fost in stare in anii 2000-2007 sa luam banii astia)
-
-
AUTOSTRADA A8 Motca - Leghin | Pregatiri pentru foraje | Decopertari 24.02.2025
Raducu P Drum
-
Astazi, 27.02.2025, va prezint in premiera primele foreze, care lucreaza in zona Zvoranesti!
-
Monitorizare Autostrada A8 Targu Mures - Targu Neamt, Sectiunea 1 (26/02/2025)
Asociatia "#HaiCaSePoate"
-
Arata bine pregatirile pe lotul Nurol. Cand o sa primeasca AC pot intra in plin.
-
@vancouver Da, arată bine. Probabil că AC-ul va veni curând.
Pe A8 va trebui să prioritizăm, deoarece întreaga autostradă costă enorm, iar în prezent avem deja în lucru A1 și A7. Care crezi că sunt loturile cele mai importante ce ar trebui prioritizate și care ar aduce cele mai mari beneficii?
Eu aș spune că lotul de lângă UMB, Motca – Târgu Frumos, care ar lega A7 de A8, ar fi unul dintre ele.
-
De departe cel mai important lot este Iasi - Tg. Frumos. Apoi urmatorul, Tg. Frumos - Pascani - Motca, prin care Iasi-ul va fi legat prin turbion de A7 si implicit de restul retelei de autostrazi. Si extrem de util mai este jumatate din lotul Tg. Mures - Miercurea Nirajului, cel care leaga A3 de DN13. Cam aici se opreste partea cu adevarat utila.
Restul e o poveste frumoasa cu justificare prin necesitatea de a uni provinciile istorice, de a crea o punte peste zona montana. E bine ca se face, dar trebuie sa ramana o exceptie - nu trebuie sa mai aruncam bani vreodata pe ceva asemanator.
Daca totusi e sa luam loturile de munte la analizat, de departe cel mai util este Ditrau - Bradu (sau Ditrau - Grinties cum este cunoscut oficial). De ce? Este singurul lot care NU ESTE DUBLAT DE UN DN. Ca atare este parcurs acum in ca. 1:05 - 1:10 (pe DN-uri cu ocolire mare, DJ 127 fiind impracticabil). Cu autostrada gata 38 km se parcurg in 19 minute !!!! BAM! O economie de aproape 1 ora. Este lotul 2A, singura oferta de la UMB, 6,4 miliarde RON. Adica 10% din valoarea intregii A8 Tg. Mures - Tg. Neamt, dar aduce 30-35% din economia de timp!
lot 2A Ditrau - Grinties, 38km, aduce singur o economie de timp de aproape 1 ora si costa doar 10% din valoarea sectiunii montane.Singura problema care ramane daca sa zicem s-ar face numai acest lot si restul nu: si de o parte si de alta a lotului ramane o zona de serpentine moderate. Pasul Bucin pe DN13A si zona Pipirig - Petru Voda de pe DN15B.
Bine, la scenariul acesta cu lotul 2A gata si loturile cele mai grele inca in lucru probabil chiar se va ajunge. Tocmai pentru ca acest lot 2A este ceva mai usor si chiar poate fi gata in 3 ani dupa ce are AC (sa zicem AC in 2027, gata in 2030), pe cand exact loturile unde acum avem serpentine vor dura cu siguranta 2-3 ani in plus.
-
Unu sa SAPE, doi cu MAPA! Intre Grinties si Pipirig. Ghici ciuperca ce-i?
Hint: SA&PE e prieten cu UMBrarescu. Si MAPA e tocmai din Turcia.
-
Da, ati ghicit:
Este cel mai dificil lot dintre toate. Daca acum cateva zile discutam de lotul 2A, care merge 99% la UMB, fiind singurii care au licitat, acest lot 2B este cel care continua spre est, pana la Pipirig.
Apoi urmeaza lotul 2C Pipirig - Vanatori Neamt, castigat de UMB (3 participanti, nici o contestatie) si urmeaza sa se semneze cat de curand.
Asadar 2B este incadrat de 2 loturi UMB. Sa vedem daca MAPA au indraznit si au mers cu un pret mic, cat sa bata UMB-ul. Mai merita mentionat ca atat MAPA cat si UMB nu au indraznic aici singuri. UMB este impreuna cu bosniacii cu care lucreaza si pe A1, iar MAPA impreuna cu o alta fima din Turcia.
Date tehnice:
Lotul 2 B are o lungime de 31,5 kilometri, o durată de realizare de 54 de luni, din care 14 luni pentru etapa de proiectare și 40 de luni pentru execuție, iar valoarea estimată a contractului este de 6,9 miliarde lei (fără TVA), finanțarea fiind asigurată prin fonduri europene, Programul Transport 2021-2027 și din fonduri de la Bugetul de Stat.
Lotul 2 B, Grințieș-Pipirig, cel mai dificil lot al Autostrăzii Unirii este un proiect de o complexitate tehnică ridicată, incluzând numeroase structuri, dar și volume semnificative de lucrări de consolidări și excavări :
-
16 tuneluri (cel mai lung având 940 metri)
-
60 de poduri și viaducte, două dintre acestea cu peste 1000 metri lungime
(cel mai lung pod este cel peste râul Bistrița cu 1275 metri) -
aprox. 20 de kilometri-lungimea pasajelor și a tunelurilor, reprezentând aproape 70 % din lungimea întregului lot
-
12,7 milioane mc de excavări. Materialul evacuat din șantier, care devine surplus, poate fi pus la dispoziția autorităților publice locale sau a oricăror alte autorități publice, cu titlu gratuit.
Lotul 2 B care se desfășoară în județul Neamț include un nod rutier lângă Tulgheș (UAT Grințieș), conexiune cu lotul 2 A și o descărcare provizorie la Est, conexiune cu lotul 2 C (Pipirig-Vânători Neamț/Leghin) pentru a asigura funcționalitatea independentă.
-
-
Monitorizare Autostrada A8 Targu Mures - Targu Neamt, Sectiunea 3 (03/03/2025)
Asociatia "#HaiCaSePoate"
-
O recapitulare a loturilor montane, ca sa incercam sa le retinem mai usor:
Tg. Mures 1A - 1B - 1C - 1D - Secuime - 2A - 2B - 2C - Tg. Neamt - 3 - Motca
Cand zic secuime ma refer la zona depresionara din jurul orasului Gheorghieni, jud. Harghita. Lotul 1D este cel extrem de simplu si de scurt, practic la campie, din aceasta zona. Singurul cu indicativ D.
Loturile 1A si 3 sunt capetele PNRR pe care sa zicem ca se lucreaza deja.
-
UMB liciteaza doar cu bosniacii, inca nu au experienta pe tuneluri.
Ambele variante sunt nasoale. UMB are deja extrem de mult, oricat de mult i-ati iubi, loturile astea montane fac cat 2 A7, iar MAPA e varza, chiar daca nu a avut material de lucru si ii inteleg, deja dureaza foarte mult proiectarea -
Da, va fi cel putin la fel de rau ca acum pe lotul 2 din PiSi. Zone greu accesibile, foraje facute pana acum nema! Adica intai o sa fie nevoie sa-si faca firmele drumuri de acces prin padure, pentru care trebuie n avize, si abia dupa aceea pot face proiectarea in detaliu. Adica dupa 1-2 ani abia se vor apuca de proiectare. Apoi inca 2 pentru proiectare si avizare. La 4 ani dupa semnarea contractului cel mai devreme vom avea lucrari incepute pe intregul lot. Mai devreme doar asa de spectacol, gen acum la Boita.
Asta e valabil pentru orice firma, Porr, Strabag, egal cine. Trebuie intai facut cu adevarat studiul geo si nu pot intra in padure pana nu au avize de defrisare, etc, care dureaza ca suntem in Romania. Nefiind din vina lor, vor duce la prelungirea contractului.
Legat de constructia propriu-zisa: aici intr-adevar ar fi fost de preferat o firma mare europeana: Vinci, Strabag, Bouygues, WeBuild, FCC, Porr etc...
Pe de alta parte avem finantarea. Licitam acum ca nebunii, de parca banii curg din cer. La un moment dat vor fi n loturi montane concomitent in toata Romania. Nu se pot duce toate la o turatie maxima, gen gata in 40 de luni (3 ani si un pic) cum zice contractul. Asa ca o prelungire pe 5-10 ani e numai buna pentru sanatatea bugetului.
Eu personal asa am si propus sa se faca A8, ca sa putem duce cele 6+4 miliarde € (pentru toata autostrada, de la Ungheni la Ungheni). Distribuit pe 20 de ani inseamna 0,5 miliarde pe an, ceva in zona in care putem sa mai lucram si prin alte parti in acelasi timp. Adica un 2025-2045. Dar cum se dezvolta acum lucrurile, pare ca in 2035-2036 chiar o sa o avem complet gata - ceea ce mi se pare senzational de bine.
-
Eu nu-s așa pesimist în ceea ce privește partea financiară. Mă aștept la realocari în cadrul PNRR, știu că se discută despre asta, se fac niște situatii, iar sumele alocate infrastructurii trebuie sa urmeze creșterea procentuala a PIB. Deci, să fie mai mari. "Ajută" bugetul și faptul că unii constructori nu duc. De aici, avantaj pentru tronsoanele UMB, care împinge șantierele, deci trage banii. Dacă putem face pe rutier investiții de 2 spre 3 miliarde euro / an eu sunt mulțumit, în condițiile în care mi-aș dori să văd feroviarul peste rutier.