Material rulant: Locomotive, vagoane etc
-
Precizari suplimentare:
Interregional Calatori este obligata sa foloseasca cele 13 rame pe 4 trasee prestabilite:
Cluj - Deva - Arad - Timisoara
Bucuresti - Cluj via Sighisoara
Bucuresti - Cluj via Deda (adica prin secuime, Brasov - Miercurea Ciuc - Dej - Cluj)
Bucuresti - BrasovEu as face asa:
- 3 rame duble (cuplate cate 2) pe Bucuresti - Brasov. S-ar asigura o cadentare la 2 ore, cu rame duble (700 pasageri capacitate per tren) = 6
- 2 rame single pentru Bucuresti - Cluj via Sighisoara = 2
- 2 rame single pentru Bucuresti - Cluj via Deda = 2
- 1 rama single pentru Cluj - Arad = 1 (fara Timisoara pe durata lucrarilor, ca e bataie de joc sa piarda 4-5 ore pe acolo)
- 1 rama permanent in rezerva la Cluj = 1
- 1 rama permanent in rezerva la Bucuresti = 1
- 1 rama in mentenanta / revizie
TOTAL 13
-
-
-
"Operatorul feroviar de stat a câștigat al treilea contract pentru operarea ramelor Alstom Coradia, după ce pe precedentul l-a pierdut la un ban diferență în fața Interregional Călători.
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat informează că miercuri, 15 ianuarie 2025, a primit, de la Bursa Română de Mărfuri, Hotărârea nr.1/15.01.2025, privind ofertele înaintate de cei doi operatori feroviari: SNTFC CFR Călători SA și SC Transferoviar Călători SRL, cu rezultatul procedurii de achiziție „Servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziție a materialului rulant nou achiziționat de ARF, respectiv a trenurilor electrice inter-regionale, denumite RE-IR, destinate transportului interregional feroviar de călători”- CSP-L3."
Acest contract are prevăzută o valabilitate de maximum 38 de luni, și vizează 4 rute de serviciu public respectiv: București Nord-Suceava, București Nord- Iași, București Nord-Galați, Iași-Cluj Napoca.
-
-
Softronic Craiova anunță certificarea oficială a locomotivei electrice de 5100 kW, modernizată pentru CFR Călători
-
Trenul Alstom Coradia Nr. 3 vine in Romania. Nr. 2 circula, nu prea inteleg pe unde a ramas Nr. 1.
-
-
-
Parcă trebuiau să înceapă să vină într-un ritm de 2-4 pe lună.
De abia ajunge a treia. -
Stupid, stupid, stupid:
Intre timp Sotronic a produs aprox. 90 astfel de locomotive si toate celelalte sunt in exploatare bine-mersi. Numai societatea de stat trebuie sa se screama sa faca o licitatie si sa ia o decizie, singura posibila, de a trimite la producator. Incapabilii nu sunt in stare sa scrie un referat in care sa explice ca nu exista alta solutie si deci orice licitatie e o imbecilitate. Dar na, inteligenta luminatoare a acestor oameni o depaseste pe a noastra ... ei inteleg mai bine si au rezultate!
-
-
@fulgernc toate reabilitarile de material rulant se fac fara cap si fara a pricepe transportul feroviar de secol XXI. Vagoanele sunt la standard de 1990-2000, gandite pentru transportul de lung parcurs, in conditiile in care piata principala de transport feroviar este cea de scurt parcurs.
Locomotivele Softronic si Reloc sunt moderne tot asa, pentru 2000, nu pentru 2025. Si nici pentru atunci, ca n-au prize de tractiune multipla / comanda la distanta. Iar asta nu permite tractiune push-pull, care in occident exista de prin anii 1920-1930, de pe vremea locomotivelor cu abur(!!). CFR nu-i in stare sa implementeze push-pull nici in 2025 cu locomotive electrice noi, desi e un sistem de fantastica eficienta feroviara, de care ai zice ca o companie falimentara ca CFR are nevoie.
Pana si rama electrica o folosesc tot in prostia lor de 1980, cu tren retras in depou la cap de cursa. Scopul si designul ramelor electrice este sa faca curse non-stop toata ziua, fara nevoie de revizie timp de saptamani intregi.
Toate modernizarile de material rulant din Romania sunt de fatada. Nimeni din MT si CFR nu pricepe cum arata transportul feroviar modern si de aia nici nu sunt interesati sa-l implementeze.
-
Culmea stii care e @mihai : si 90% din cei care activeaza pe diverse forumuri si arata un minim interes pe feroviar, sar si ei ca arsi cand le explici cum ar trebui sa mearga treaba si cum arata eficienta. Nu mai vorbim de nulitatile care activeaza in sistem si care tin la el mai ca babele la icoanele din biserica.
Bine, ar fi suficient ca in minister si in conducerea CFR-urilor sa fie cativa oameni capabili si care sa conduca treptat lucrurile in directia buna, explicand in acelasi timp publicului ce si cum.
Din pacate suntem doar la nivelul de om prost! Omul prost care merge o data cu trenul la Viena sau la Frankfurt si vede acolo trenuri noi, frumoase. "Ba, esti prost, ce trenuri misto au astia!" SI ATAT. AICI SE OPRESTE GANDIREA PROSTULUI. Si doar atat stie deocamdata: hai sa avem si noi trenuri din alea frumoase. Macar cateva! Asta e nivelul de la Ministerul Transporturilor zona feroviar, asta e nivelul din CFR Calatori si din ARF. Atat.
-
@vancouver asta e si suprinderea mea: faptul ca oamenii de pe forumuri care isi declara un interes pentru feroviar sunt la fel de refractari, chiar cu indaratnicie, la modernizarea sistemului feroviar.
Ai perfecta dreptatea, viziunea celor mai multi despre cum arata un transport feroviar modern este "trenuri noi care sa circule ca in 1980"
-
-
Se confirma ceea ce s-a criticat de la bun inceput pe forumuri: scaunele nu sunt adecvate pentru calatorii lungi. Walter Patrick se plance cam dupa 1,5 ore ca incepe sa ... "hm hm"..nu vrea sa zica , dar se intelege: sa-l doar fundul! Prima ora a fost ok. La final zice ca nu e grav dupa 2,5 ore, dar e clar ca sunt si alte scaune mai comode pe alte trenuri.
De asemenea la locurile fata in fata distanta pana la picioarele celui din fata extrem de mica. Din fericire el a calatorit fara sa aibe pe nimeni fata in fata.
-
Asta se intampla cand bati cuie cu patentul. Adica atunci cand folosesti un design la altceva decat a fost gandit.
Nu pricep in ruptul capului convingerea asta romaneasca ca noi stim sa prindem de lucruri de care altii - aia care le-au gandit - nu s-au prins pentru ca-s "prosti", nu "destepti" ca noi.
Problema nu e rama, ci scaunele gandite pentru alt tip de utilizare. Altfel rama e folosita ca IC in Olanda de exemplu.
E clar ca scaunele de scurt parcurs sunt gandite pentru comfort de scurt parcurs. N-au nevoie sa fie ultra-comode pentru ca nimeni nu sta prea mult pe ele. In schimb au nevoie sa fie volumetric mai mici si mai compacte pentru a creste capacitatea trenului, absolut necesara la scurt parcurs. In plus au nevoie sa fie rezistente anti-vandalism, care este mult mai probabil sa apara la trenuri de scurt parcurs. Iar asta le face sa fie mai dure si mai incomode.
Evident ca e o prostie sa pui asemenea scaune in echiparea unui tren de mediu si lung parcurs. Dar na, nu te pui cu struto-camilistii autohtoni. Ei intotdeauna "stiu mai bine".
-
E chiar mai grav. Pur si simplu NU S-AU GANDIT. Au dat copy-paste la caietele de sarcini pentru rame regio si inter-regio. Nu i-a dus capul.
Un om pe care nu-l duce capul este prost. Asa este acest Stefan Roseanu, ex-seful ARF, cel care trebuia sa aibe macar inspiratia sa intrebe intai societatea civila, adica sa faca o consultare publica reala, inainte sa publice licitatiile. Nu mai vorbim ca un om de conducere trebuie sa aibe orisicat clarviziunea necesara sa inteleaga tot ce fac subalternii si sa-i ghidoneze in directia corecta. Cand esti sef la ARF, autoritatea de REFORMA, in puii mei, te duci intai pe la altii, mergi 2-3 luni in lung si-n lat, te interesezi cum functioneaza treaba.
Ca altfel ies astfel de enormitati. Problema cu scaunele fiind una dintre multele probleme GRAVE. Cel putin la fel de grav este sa faci o asa-zisa strategie, sa zici ca pui trenuri pe 20 de rute si nici macar sa nu te intrebi cate trenuri iti trebuie. Sa faci o DIMENSIONARE A PARCULUI CIRCULANT. NUUUU, noi luam 20 de rame la 20 de rute. Simplu nu? A, si mai suplimentam cu inca 17, ca poate mai e nevoie.
ZERO, DAR ZERO idee despre SERVICIU FEROVIAR CADENTAT. Apoi acelasi ARF imbecilo face o licitatie, ca sa i se explice de catre o firma privata, cum vine asta cu cadentarea !!!! BAAAAAAAAAAAA, unde puii mei v-ati gasit toti incompetentii la un loc?
De exemplu pe Bucuresti - Constanta ei au prevazut 1 rama! (teoretic e chiar asta care merge acum la Brasov). Cum una maaa? Un serviciu comercial normal e compus din trenuri cadentate la 1 ora. Cum un drum dureaza 2:20 (IR cu 6-7 opriri), inseamna ca la 3 ore rama pleaca inapoi (cu rezerva din belsug), deci un turnus e de 6 ore. Asa ca iti trebuie 6 trenuri. Fiecare tren a cate rame? Pai vara in orice caz cate 2. Minim, daca nu 3. Dar sa zicem 2. 2x6=12. Deci 12 rame iti trebuie numai pentru Buc-Cta. +2 de rezerva, una la Cta, una la Buc. 14. Dar nu, ei comanda 20 de rame la 13 rute, din care o parte gen Bucuresti-Arad ! Vezi 2 puncte pe harta, le unim cu un tren. Bravo, stai jos! Nota 0.
-
@mihai Mihai , scuze că nu ți-am răspuns. Mă loghez doar de pe tabletă , și nu prea am avut timp în ultima vreme. O să revin cu conentarii mai ample când îmi limpezesc puțin mintea. Prr că vreau să discutăm pe margine.
Spun doar atât. Reformarea sistemului feroviar în România nu e numai o problemă tehnică(ca pe rutier , dar mai simplu). E și de voința politică(părerea mea că depașește putința ministerului de resort ..și poate și de a guvernului). Și socială ..nu în ultimul rând. Doar CFR călători are 12000 angajați. Mai mult ca Dacia și Liberty steel Galați. Fără să ținem cont de masele de persoane mișcate zilnic. Legăturile ce susțin comunități.
Reformarea trebuie să plece de la baza sistemului și să țină cont de toate aspectele , ptr ca tranziția să fie corectă(cu oamenii afectați) , dar și să producă efecte vizibile care să schimbe percepția. Călătoria pe calea ferată în proporție covârșitoare pe CF e ocălătorie esențială. De nevoie. Nu e ceea ce englezii numesc "leisure" decât ptr un mic segment. Asta ajută "în mare" în segmentarea și ajustarea nevoilor. A înțelegerii cererii. Chestia de baza e că nu există entitați ptr studierea cererii , a dimensionării acestei cereri. Care să facă studiile bazate pe cifre. În randul doi , nu mai există entități care să "aducă" finanțarea. Să existe cadre plurianuale ..de finanțare. Separat întreținere. Separat dezvoltare. Separat operare curentă. În așa fel încât toate segmentele pieții să devină predictibile. Ptr operatori. Ptr entitățile private ce intră în contact prin programele de construcție/dezvoltare.
Nu în ultimul rând ..trebuie să ne uităm adânc și fără frică ..de ..unde avem nevoie neapărat de transport pe CF și raționalizat. Patrimoniul e cu mult peste putința unei administrații(țări cu puterea noastră economică) de a fi întreținut. În totalitatea sa. Toate astea le-am mai spus(mai amestecat , nai pe înțelese , sau nu) și anterior.
Părerea mea e că ...foarte pe deasupra CF la noi(viitorul) ar fi un mix între Elveția(ceea ce susținea @Andreib la un moment dat) și rețele metropolitane întâlnite în alte țări europene. Adica viteze maxime de max 200 între marile regiuni ale țării , o semnalizare(dirijare trafic/siguranță) modernă și foarte flexibilă , și un mers tipic de metrou(cu intervale de succedare normale ptr un trafic feroviar și ajustate cererii) în interiorul acelor regiuni. În jurul confluențelor urbane. Totul , cu material rulant foarte economic în utilizare și flexibil.
HSR e ceva ce nu își gasește o utilitate reala pe orice parte e întors.