A3 București-Brașov-Borș și autostrăzi și drumuri express Transilvania: A10, A13, DEx4, DEx16
-
@vancouver corect, subtraversarea DC85 pe DX4 este o lucrare de decidenti si proiectanti tembeli. Nu exista nicio justificare pentru asemenea absurditate.
-
Autostrada A3 Topa Mică-Zimbor-Poarta Sălajului - 14.03.2025
Asociația Pro Infrastructură
-
-
Toate grinzile sus !
Filmare completă - Legătura între Autostrada Transilvania A3 și DN 1 - Tureni DEx 4 - 19.03.2025
On The Road AK
-
BIHOR | Autostrada A3 Chiribis - Suplacu de Barcau -- subsectiunea C3 LOT 1 | 20.03.2025
The Flying Cat
-
Cristian Pistol:
Ritm bun de lucru pe șantierul autostrăzii Transolvania (A3), Secțiunea Zimbor -Poarta Sălajului!
Pe cei aproximativ 13 de km ai acestei secțiuni, constructorul (UMB Spedition) este mobilizat cu 354 de muncitori și 126 de utilaje, care execută lucrări la:- terasamante,
- sistemele de colectarea și evacuarea apelor,
- consolidări,
- poduri, pasaje și viaducte.
În prezent, stadiul fizic înregistrat în șantier este de aproximativ 70%.
-
A3 - Özaltin la Topa Mică -Traseul deviat și organizare șantier - Autostrada Transilvania 21.03.2025
On The Road AK
-
Cristian Pistol :
Imagini de pe șantierul secțiunii Suplacu de Barcău-Chiribiș a autostrăzii Transilvania (A3)!
Antreprenorul român (Construcții Erbașu) este bine mobilizat în șantier cu 313 muncitori și 202 utilaje care execută lucrări la:- deblee,
- podețe,
- consolidări,
- armare și cofrare fundații, elevații și suprastructură.
Lucrările au început în data de 20 ianuarie 2025, iar progresul fizic a ajuns la 5%.
-
Autostrada A13 Sibiu - Fagaras | 21.03.2025 |Filmare completa Lot 3
Se lucreaza, nu in forta dar se lucreaza, indeosebi pe partea ,,brasoveana".
FlyAbove
-
AUTOSTRADA A13 #002 Sibiu-Făgăraș | Organizare santier Carta | 19.03.2025
Raducu P Drum
-
Autostrada A3, lucrări între Poarta și Sâncrai, UMB, 22 martie 2025
Cristian Marius Man
-
@vancouver Nu am mai vazut pana cum sa se faca ceva de genul, e normal ?
-
La cum pare le-a crapat placa zdravan. Adica are multe fisuri. Si exact acele fisuri le etanseaza, ca sa nu poate sa intre apa sau aer, sa existe riscul sa rugineasca armatura.
Normal nu e si nici bine nu e.
Cauza problemei ar putea fi utilizarea unui beton cu rezistenta inalta - acestea tind sa fisureze, avand mai mult ciment si unul ultrareactiv, care are nevoie de multa apa pentru reactia chimica de pietrificare. Nu are destul apa, crapa. De aceea trebuie udat. Sa fie ud permanent in primele 2-14 zile, depinde de cat de ultra-rezistent este si de caldura de afara.
Alternativ se acopera betonul cu folie de plastic, sub care se produce condens si macara apa din beton care se evapora revine inapoi prin acest condens.
Alta cauza poate fi folosirea unor acceleratori de priza - folositi iarna ca sa nu dureze pe frig prea mult priza, sa nu te prinda noaptea cu temperaturi mult negative. Ori efectul este ca si la betoanele de inalta rezistenta: reactia de intarire este accelerata, are nevoie de multa apa. Daca exagerezi si pui prea mult accelerator.. si daca apoi nu e asa de frig, ci invers a doua zi bate un soare torid si ei nu au acoperit cu folie....
Deci au turnat vara si au uitat sa ude / sa acopere cu folie, ori au turnat acum recent si au bagat prea mult accelerator, respectiv in loc sa fie frig a fost cald afara si trebuia tot asa sa acopere cu folie sau pâsla, sa nu bata soarele direct.
Si mai exista o cauza posibila: au uitat sa puna armatura la partea superioara sau au pus-o, dar e prea jos. Acoperirea de beton trebuie sa fie cam de 5cm la structuri din astea expuse mediului in timp. Daca insa de la armatura pana la fata betonului sunt 10cm, beton crapa. Pentru ca intre altele asta e rolul armaturii si chiar din calculul static iese ca e suficienta o bara de 5mm la jumate metru una de alta, in practica se pun bare constructive, minim fi 10mm la o structura din asta si distantate la max. 15cm intre ele - cu exact acest rol de a opri fisurarea. Asta cu armatura pusa prea jos in placa sau lipsa ar fi grava.
Ce e de facut? Trebuie vazut daca fisurile sunt doar superficiale si intra in placa doar maxim 5cm (pana la armatura). Atunci e relativ ok, sunt fisuri din contractie si structura de rezistenta nu este afectata. 90% din rezistenta este data de grinzi, nu de placa de suprabetonare, iar 90% din rezistenta oricarei structuri de beton este data de armatura, nu de beton - asadar daca placa este fisurata doar superficial, asta nu afecteaza deloc rezistenta intregului pod, iar daca fisurile continua si mai jos prin toata placa atunci rezistenta intregului pod este afectata ceva gen 1%. DAR, extrem de important, ca sa reziste armatura in timp nu are voie sub nici o forma sa ajunga apa sau / si aer la ea. Si asta fac acolo muncitorii: astupa fisurile sa nu intre sub nici o forma apa / aer. Trebuie facut temeinic, nu superficial! Daca cumva fisurile ajung si pe dedesubt, trebuie etansat si acolo. Si o sa fie motiv de inspectie extra pe toata durata de viata a structurii - adica neaparat trebuie consemnat in cartea structurii si inspectiile viitoare sa arunce un ochi critic - important mai ales peste vreo 30-40 de ani.
Sa sparga acum placa si sa o refaca nu e neaparat o solutie mai buna: vibratiile de la spart pot afecta si grinzile, chiar si pilele daca se face cu aparate grele. Cu picamere mici o sa dureze o vesnicie, deci nu merge. Apoi conlucrarea dintre ce ramane si nu se sparge si betonul nou - iarasi o problema in timp. Armatura merge partial pana jos, la predale - va fi afectata la spart, poate o mai si taie ici colo ca nu pot sa scoata ce sparg altfel - problema. Asa ca nu incurajez si poate fi mai mare daraua decat ocaua.
Am incredere ca acolo si-au dat cu parerea niste ingineri si s-a luat cea mai buna masura. Repet: nu trebuie ascuns nimic si facute controale in timp.
Structurile de beton armat DE REGULA (exista si exceptii) au un mare avantaj: o prabusire se anunta din timp prin fisuri din ce in ce mai mari, etc... Se poate vedea la controale. Nu are loc o prabusire brusca. Cele bruste sunt legate de neglijenta la controale sau de probleme la reazeme, acolo unde tablierul se sprijina pe pile - adica nu de fisuri in mijlocul structurii.
Inca ceva IMPORTANT: TOATE STRUCTURILE DE BETON FISUREAZA. REPET: TOATE! Doar ca prin proiect se limiteaza fisurile. La structuri expuse si mai mult. De regula la 0,1 sau 0,2mm fisura maxim admisa. Ca sa nu cada structura ar fi suficient sa se limiteze si la 2-3mm fisura maxima, clar vizibile cu ochiul liber. Cu cat limitezi mai mult fisurile, cu atat cresc costurile, pana la valori astronomice. Asa ca IN SINE, faptul ca avem fisuri nu este ceva nenormal. Marimea lor, adancimea lor, asta conteaza la stabilirea gradului de ingrijorare si desigur trebuie tratate, colmatate si impermeabilizate.
-
@vancouver Foarte buna explicatia ! Multumesc frumos !
-
DEx 4 Legătura A3 - Dn1 (Tureni) 23.03.2025 I filmare completă
AlexCDrone
-
Intr-adevar, n-arata stralucit placa de beton fisurata.
Intr-o nota pozitiva insa, remarc faptul ca in filmarile recente de la UMB se observa (in sfarsit) ca oamenii care lucreaza la inaltime sunt asigurati: exista parapeti temporari, exista corzi de asigurare. Un plus mare pentru protectia muncii.
-
Autostrada A3, lot integral Zimbor Poarta Sălajului, 22 martie 2025
Cristian Marius Man
-
-
Viaductul care prezinta fisurile in placa de suprabetonare, nu este cumva acel viaduct la care au fost monitorizate pilele centrale pentru deplasari in plan?
Sper sa nu fie un aspect care accentueaza aceste fisuri, dar daca este asa, e buleala mare.... -
Autostrada Transilvania A3 |Suplacu de Barcău - Chiribiș, primele progrese in executie
marin marian