Comunicate ASCORO rutier
-
Comunicate ASCORO pe zona rutieră. Puteți comenta legat de fiecare comunicat in cadrul acestui subiect.
-
𝗖𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗶𝗺 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗮 𝘁𝗿𝗮𝗴𝗲 𝘂𝗻 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗹𝗮𝗿𝗺ă: 𝗧𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝗲 𝗻𝗲𝗿𝗲𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁𝗲 𝗽𝗲 𝗹𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟮𝗕 𝗚𝗿𝗶𝗻ț𝗶𝗲ș – 𝗣𝗶𝗽𝗶𝗿𝗶𝗴 𝗮𝗹 𝗮𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿ă𝘇𝗶𝗶 𝗔𝟴
2025.03.08 – Asociația Construim România își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la termenele stabilite pentru licitația celui mai dificil lot al autostrăzii A8, lotul 2B Grințieș – Pipirig.
CNIR a anunțat recent depunerea a doar două oferte pentru acest lot, cu o lungime de 31,5 km, din care aproximativ 70% reprezintă poduri și tuneluri. Termenul de proiectare și execuție stabilit este de 54 de luni (14 luni pentru proiectare și 40 de luni pentru execuție).
Această situație ridică semne de întrebare, având în vedere că pe loturile vecine 2A și 1C a fost depusă câte o singură ofertă, iar marii constructori europeni par să ocolească acest proiect.
În paralel, pe autostrada A9 Timișoara – Belgrad, un proiect mult mai simplu, cu termene mai realiste, se înregistrează o concurență acerbă, cu 10 ofertanți pe fiecare lot. De exemplu, lotul 2 al autostrăzii A9, cu o lungime de 33,5 km, este situat complet la câmpie, are un singur pod de 500m (sub 2% din lungime pe pod) și niciun tunel, iar termenul de proiectare și execuție este de 12+24 de luni.
Considerăm că unul din principalele motive al acestei situații este termenul nerealist de proiectare de doar 14 luni pentru un proiect montan de o asemenea complexitate.
În proiectarea autostrăzilor montane, un punct critic îl reprezintă realizarea studiilor geotehnice. Însă, chiar și aceste studii geotehnice complexe necesită lucrări pregătitoare dificile, precum drumurile de acces, pentru care sunt necesare mini-proiecte ce implică aprobări, exproprieri, defrișări și altele. Astfel, realizarea proiectelor tehnice pentru o autostradă în zona montană necesită mult mai mult timp, iar un termen de 14 luni este total nerealist.
Exemplul autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, unde pe lotul 3 o companie, care a semnat contractul de proiectare și execuție în 2022, a avut nevoie de peste 24 de luni pentru proiectare, depășind termenul contractual de 14 luni, iar pe lotul 2, o altă companie, care a semnat contractul de proiectare și execuție tot în 2022, cu un termen inițial de proiectare de 18 luni, încă nu a finalizat proiectul tehnic, confirmă nerealismul termenelor scurte de proiectare pentru autostrăzile montane.
Termenele prea scurte cresc riscul de întârzieri, costuri suplimentare și compromiterea calității lucrărilor. În schimb, termenele ceva mai mari, cum au fost cele de pe loturile 3, 4 și 5 ale autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, au atras la licitație participarea mai multor companii, iar pe lotul 4 finalizarea lucrărilor va fi în termenul prevăzut inițial din contract.
𝘾𝙤𝙣𝙨𝙩𝙧𝙪𝙞𝙢 𝙍𝙤𝙢â𝙣𝙞𝙖 𝙨𝙤𝙡𝙞𝙘𝙞𝙩ă 𝘾𝙉𝙄𝙍 ș𝙞 𝘾𝙉𝘼𝙄𝙍 𝙨ă 𝙨𝙩𝙖𝙗𝙞𝙡𝙚𝙖𝙨𝙘ă 𝙩𝙚𝙧𝙢𝙚𝙣𝙚 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙞𝙨𝙩𝙚 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙥𝙧𝙤𝙞𝙚𝙘𝙩𝙖𝙧𝙚𝙖 ș𝙞 𝙚𝙭𝙚𝙘𝙪ț𝙞𝙖 𝙡𝙤𝙩𝙪𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙢𝙤𝙣𝙩𝙖𝙣𝙚: 30-36 𝙙𝙚 𝙡𝙪𝙣𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙥𝙧𝙤𝙞𝙚𝙘𝙩𝙖𝙧𝙚 ș𝙞 48-60 𝙙𝙚 𝙡𝙪𝙣𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙚𝙭𝙚𝙘𝙪ț𝙞𝙚.
În realitate, un lot montan necesită aproximativ 10 ani pentru a fi finalizat, incluzând studiul de fezabilitate, proiectarea și execuția. Însă, termenele nerealiste generează așteptări false în rândul publicului, determină autoritățile să evite asumarea responsabilității, iar constructorii să se concentreze pe aspecte juridice în detrimentul soluțiilor tehnice.
Costurile sunt proporționale cu dificultatea. Autostrada A8 are un cost total de 10 miliarde de euro. O finalizare în 3 ani ar însemna cheltuieli anuale de peste 3 miliarde, depășind bugetul anual pentru autostrăzi. Trebuie să ne amintim că sunt necesare investiții și în alte proiecte de infrastructură.
De asemenea, solicităm autorităților să analizeze cauzele numărului redus de ofertanți și să ia măsuri pentru a asigura o concurență loială și transparentă.
Considerăm că stabilirea unor termene realiste și asigurarea unei concurențe loiale sunt esențiale pentru succesul viitoarelor proiecte de autostrăzi și pentru evitarea întârzierilor și a costurilor suplimentare.
-
ASCORO - Asociația Construim România
Comunicat de presă
08.07.2025DRDP Timişoara îşi bate joc de şoferi şi închide autostrada A1 timp de o lună
DRDP Timişoara a luat o decizie ciudată și şocantă: pur şi simplu închide timp de o lună (iulie) principala autostradă a țării, poarta de legătură între România şi occident, A1. Fix în perioada în care românii din diaspora revin în ţară sau cei din ţară îşi fac vacanțele în Europa.
Închiderea este pentru reasfaltare. Pe 25km.
Nu doar ziua și nu doar o bandă. Nu. Autostrada închisă complet și traficul deviat pe vechiul drum, devenit între timp evident neîncăpător.
30-50 de minute în loc de 11 minute, trafic cu depăşiri periculoase ale şoferilor nervoşi, trecere prin sate cu pietoni, trafic greu, poluare. Asta îi aşteaptă pe şoferi şi pe localnici deopotrivă.
Peste tot în Europa se reasfaltează autostrăzile la aprox. 10 ani pentru menţinerea în bună stare a căii de rulare. Nicăieri nu se închide circulația complet pe autostradă. Există mai multe variante:
cu eliberarea completă a unui fir de circulaţie şi devierea traficului pe celălalt fir, unde se poate circula 1+1. Variantă utilizată în alte părți la noi, de ex. pe A2 atunci când s-a refăcut zona cu beton dintre Bucureşti şi Fundulea. Sau chiar zilele astea pe A3 la Tureni, la intersecția cu Dex4 pentru montarea portalurilor peste autostradă.
la fel cu eliberare completă a unui fir, dar se poate folosi și banda de urgenta și traficul se poate organiza 2+1 (model folosit în Ungaria) – astfel pe sensul cu 2 benzi nu mai apare o reducere a capacităţii de trafic şi nu apar ambuteiaje.
în vestul Europei se prefera benzile îngustate, astfel încât pe un fir de autostradă lat de 12m se amenajează 4 benzi îngustate cu lăţimea de 3,2+2,3+(1)+2,3+3,2=12m – în acest fel se păstrează numărul de benzi şi nu apare congestia la reducerea numărului de benzi.
varianta în care un fir de autostradă nu este afectat, iar pe firul în lucru traficul se deviază iniţial doar pe banda de urgență, se asfaltează banda 2 şi jumătate din banda 1, apoi traficul se mută pe banda 2 şi se asfaltează restul benzii 1 şi banda de urgenta.Din construcţie pe toate autostrăzile sunt prevăzute zone în care parapetele median poate fi demontat uşor şi astfel se poate face trecerea de pe un fir pe celălalt. Aproximativ la fiecare 5km se află o astfel de zonă.
Cerem Ministrului Transporturilor Ciprian Şerban să intervină de urgență personal şi să anuleze imediat aceasta închidere lipsită de sens!
Cerem ministerului sa elaboreze un standard obligatoriu pentru astfel de situaţii, în așa fel încât diverse unităţi teritoriale să nu poată lua decizii după reguli proprii. Închiderile complete sa fie permise numai în situaţii excepţionale şi pentru extrem de scurt timp (gen dărâmarea unui pod peste autostrada)!
Cerem DRDP Timişoara să renunţe imediat la măsura devierii traficului pe drumul vechi şi sa revină la o comunicare decentă si serioasă cu publicul, fără a lua peste picior şoferii nemulţumiţi, de ex. în comentarii pe facebook.În imagine benzi îngustate în Germania. Se vede clar cum noua banda 2 (cu galben) este mult mai îngustă decât banda 1 peste care a fost creată (cu alb). Cu ajutorul benzilor îngustate se poate păstra numărul de benzi, dar o parte a autostrăzii devine disponibila pentru lucrări.
Asociaţia Construim România