A7 Ploiești - Bacău - Suceava
-
@mike_us
Este exact traducerea din documentele oficiale ale consiliului din Noiembrie 2025, după renegocierea din vara lui 2025, vezi aici: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14452-2025-ADD-1/en/pdf -
@mike_us Nu am timp sa caut surse oficiale acum, dar din informatiile pe care le am e cam asa:
- proiectul se considera "suficient de finalizat" si astfel jalonul indeplinit daca se da drumul la trafic (adica parcarile chiar poate sa le lase pe toamna, la fel si perdeua forestiera se poate planta si la anu, etc)
- daca jalonul nu este indeplinit, atunci Romania pierde banii aferenti acelui jalon. NU SUNT FIX banii aferenti acelui lot de autostrada. In general este o suma mai mica. O putem considera ca un fel de penalizare; platile anterioare decontate din PNRR pentru respectivul lot din A7 nu trebuie date inapoi de Romania. Banii primiti sunt buni primiti, si asta e valabil si pe imprumut si pe grant.
- Data limita pentru darea in trafic este 31.08.2026; Data limita a lucrarilor care se pot deconta prin PNRR este tot 31.08, dar factura poate fi inaintata pana cel tarziu la 31.12.2026. Deci conteaza data executiei, nu data facturii.
Decontarea din PNRR e ceva mai complicata. Nu e pe proiecte. E pe jaloane. Adica UE da bani Romaniei pe jaloane. Banii aceia Romania ii distribuie pe proiectele acceptate in PNRR. Unele jaloane, cum ar fi acela cu legea pensiilor pentru magistrati, aduc bani Romaniei, dar Romania la randul ei nu da acesti bani mai departe unui anumit proiect sau fix magistratilor. Ci ii poate folosi pentru A7 de exemplu. Sau pentru panouri solare.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Înregistrare Autentificare