Proiecte blocate de probleme de mediu, arii protejate etc
-
-
@Azzl Toate hidrocentralele afecteaza mediul. Iremediabil? nu, ca pe termen lung sunt o clipita in istorie, dar pe cateva zeci de ani sau chiar cateva sute, da. In special Vidraru sau Bicaz, dar si alea mai mici, gen Colibita. Am vazut sate inghitite de ape, batrani ramasi pe dealurile din zona, dar apoi am vazut si zonele renascand in noua configuratie. Ne trebuie electricitate, ne trebuie apa, nu exista nimic perfect.
Dupa criteriile de mediu nu se poate face nici o hidrocentrala. Dupa regimul de pana in '89, criza de energie era atat de mare incat au incercat sa faca hidrocentrale pe fiecare parau, cu costuri care nici nu erau viabile economic. Dar dupa ce banii au fost deja cheltuiti si lucrarea e la 90%, sa arunci totul la gunoi mi se pare prostie crasa. Sunt vreo 2 duzini de mici centrale in stadii avansate sau chiar finale de executie si toate sunt blocate din cauza problemelor de mediu aferente. Cred ca era mai simplu sa trimitem niste castori sa le faca, apoi sa stam sa radem de activistii suparati pe castori.
-
Hidrocentralele nu afecteaza mediul in mod nociv. Discutia este stupida. Da, evident ca lucrarea in sine si zona acoperita de apa produce distrugeri si afecteaza mediul. Dar:
- un ecosistem dispare si apare alt ecosistem; exact asa functioneaza oricum natura. De ex. acum aprox. 10.000 ani stramtoarea Gibraltar nu exista, nu exista legatura intre Oceanul Atlantic si Marea Mediterana sau exista doar ceva gen un rau care revarsa excesul de apa din Mediterana in ocean. La un moment dat s-a produs o catastrofa (posibil dupa o mini-glaciatiune, ceea ce a dus la cresterea nivelului apei oceanelor) si apele au maturat stancile care stateau intre mare si ocean - astfel a avut loc o inundare brutala a coastelor marii mediterane - posibil samburele de adevar din povestile cu Atlantinda sau cu potopul; Evident a inseamnat o catastrofa de mediu - asa si? A aparut un alt ecosistem! Hidrocentralele nu inseamna ca distrugem o padure si nu punem nimic in loc, ci apare un lac acolo, cu viata si alte mii de animale si plante.
- afectarea mediului nu este iremediabila si poate fi facuta la loc comanda la un moment dat, cand poate vom produce energie prin fuziune nucleara (gen ca in Soare) si nu vom mai avea nevoie de baraje
- nu discutam de extragerea de minereuri, gen gazele si petrolul, care se extrag din sol definitiv, inversand ceea ce s-a intamplat in ultimul miliard de ani, eliberand mai ales cantitatile de CO2 inmagazinate in acest miliard de ani; Nici nu producem mase plastice, care se vor descompune abia in milioane de ani! Nu putem pune in aceeasi oala distrugerile iremediabile facute de om prin extragerea de petrol si gaze si prin fabricarea unor materiale sintetice cu afectarea mediului complet nenociva produsa de o hidrocentrala
- mai mult, prin hidrocenteale obtinem cea mai verde energie, mai verde decat eolian sau solar sau cel putin la acelasi nivel; putem renunta atunci la gaze sau carbuni, cele care chiar produc efecte nocive poate chiar iremediabile
Asa ca mie discutia mi se pare stupida. Cei care "apara" mediul de hidrocentrale, sa ma scuze, dar ii consider lipsiti de inteligenta.