A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
-
Temporizarea sectoarelor montane ar trebui să fie ultima noastră problemă. Nu e ca și cum asistăm la vreun sprint, oriunde - A1, Meseș, A8, A13, A6, Ploiești - Brașov etc. Hai să consumăm banii din POT și PNRR, să vedem că nu se mai pot face redistribuiri și realocări și apoi să ne îngrijorăm. Suntem foarte departe de momentul ăla.
-
@fulgernc Astăzi avem în lucru aproximativ 730 de km de autostradă și drum expres, multe dintre ele cu termene de finalizare sub 3 ani.
Asta după ce, în ultimii ani, construiam în medie ~ 40 de km / an.
Vorbim despre proiecte care, în total, vor costa în jur de 30 de miliarde de euro.
Realist vorbind, avem constrângeri — atât financiare, cât și logistice.Varianta ușoară este să spui: România nu are autostrăzi, mor oameni pe șosele — să dăm o lege ca de mâine să înceapă lucrările pe A8, iar poimâine pe A13, și să fie pline șantierele de mii de muncitori. O întârziere de 6 luni la A7? Inadmisibil!
Sau putem fi realiști și să recunoaștem că se lucrează într-un ritm nemaivăzut până acum în România. Este normal să apară și sincope.
Dar atâta timp cât, în fiecare an, dăm în folosință cel puțin 100–150 km / an și nu ne mai întoarcem la 40–50 km pe an, putem fi puțin mai toleranți cu întârzierile sau greșelile inevitabile.
În 2 ani, situația va fi considerabil mai bună.Desigur, în momentul în care va trebui să prioritizăm unele loturi în detrimentul altora, nu va fi plăcut — și e firesc să avem opinii diferite.
Și trebuie să ne obișnuim cu ideea că sectoarele montane — fie că vorbim de A1, fie de A8 — necesită mult mai mult timp. -
@mike_us a spus în A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București:
fie că vorbim de A1, fie de A8 — necesită mult mai mult timp.
Tocmai. Alt raționament în favoarea lor.
Proiecții realiste ale cheltuielilor se pot face. Eu zic că e depășit momentul(nu cel cu deficitul , cel cu schimbarea priorităților la fiecare mandat). Doar trebuie să ne ținem de program. Și să avem o corelare mai bună a resurselor , ca să fii predictibil și ptr constructori. Am văzut cum o politică corectă în domeniu(cu probleme pe ici pe colo) ne-a adus într-o situație , în care , piața e dominată de constructori care se străduiesc să se țină de termene , etc.
Eu zic că politicile astea cu "schimbatul priorităților" nu aduc nimic bun. Mulți constructori sunt expuși , nu poți "desface" ..și "face din pix" alt calendar. Sunt licitații câștigate , constructori ce așteaptă să intre pe anumite loturi , etc. Ce poți face , e să relaxezi puțin calendarul(cât îți permiți) pe loturile neîncepute , sau la început de drum , cât să îți revii cu finanțele. După aceea , gradual , sa revii spre un ritm ce îl consideri normal. Dar predictibil. În vremuri din astea mai incerte , cel mai bun remediu e să oferi predictibilitate. Să fii serios. Cel mai rău e să introduci incertitudine în piață.
-
@mike_us cifrele tle sunt lipsite de logica. Daca UE ar contribui cu 4,6 miliarde si Romania cu 5,4, atunci la un total de 10 miliarde participarea UE ar fi de fix 46%. Ceea ce este o prostie. Se stie clar ca UE participa cu exact 40%. Si ca exista si cheltuieli neeligibile, pe care daca le luam in seama procentul scade inca o data sub 40%. Exclus sa fie 46% oricum ai lua-o.
Da, initial erau 4,6 miliarde pe PT pentru autostrazi, dar la un moment dat suma a fost crescuta la 5,46 miliarde:
Pasionații de infrastructură au calculat că valoarea proiectelor de infrastructură rutieră propuse spre finanțare prin Programul Transport 2021 - 2027 depășește 35 miliarde de euro. Fondurile disponibile prin acest program se ridică însă la 5,46 miliarde de euro.
Bine, articolul se bazeaza pe informatii de pe pum, dar cifra de acolo este cea corecta.
Asadar 5,46 = 40% => 13,65 miliarde = 100%. Adaugam neelibile si suntem la 14-15 miliarde FARA TVA!
-
Acestea sunt cifrele corecte, 5,46 mld fonduri UE pe coeziune pentru autostrăzi 2021-2027. Și probabil vreo 7 miliarde pe 2028-2035. Ca doar nu se termina PiSi sau A8 in 2027, fie și plus 2.
Așa ca 31 sau 33 de miliarde total sunt cam banii pe care ii avem pana in 2035., din care UE ca. 12 mld și noi restul.
-
@rockband a spus în A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București:
initial erau 4,6 miliarde pe PT pentru autostrazi
Mulțumesc că ai venit cu explicații despre cele 15 miliarde de care ai vorbit.
Inițial m-am gândit că ai inversat cifrele, apoi am crezut că poate am greșit eu și că 5,4 miliarde ar fi contribuția UE.
Totuși, chiar și așa, la un procent de 40–60%, suma totală ar fi fost în jur de 13,5 miliarde.
Așa că am presupus că poate ai gresit la calcule. Acum e clar, ai adăugat și o estimare pentru exproprieri sau alte cheltuieli neeligibile.
Cred că lucrurile s-ar fi lămurit mai ușor dacă menționai cum ai ajuns la suma respectivă.
Eu am spus din start că e vorba de ~ 5 miliarde nerambursabili.
Îmi cer scuze dacă am greșit, dar am găsit cel puțin trei articole din presa românească în care apare cifra de 4,6 miliarde.
Din câte îmi amintesc, aceeași valoare apărea și în PUM, acum aproximativ un an și jumătate.
Dacă ai la îndemână un link oficial, aș aprecia să-l trimiți — ideal ceva de la o instituție, nu un articol de presă generalist, unde uneori apar și erori.Am doar o rugăminte: să evităm, pe viitor, formulări de tipul „cifrele tale sunt lipsite de logică” sau „ceea ce este o prostie”, mai ales din prima.
Până la urmă, așa cum ai spus și tu: inițial erau menționate 4,6 miliarde pentru autostrăzi prin Programul de Transport, deci nu e ca și cum am spus cine știe ce absurditate.
Am văzut și eu că procentul de 40% nu se potrivește perfect, dar am citit că, pentru proiectele din zone defavorizate, contribuția UE poate fi mai mare.
Am presupus că unele autostrăzi trec prin astfel de regiuni și că poate de acolo vine diferența care ridică procentul UE.
Nu cred că e vina mea, ci mai degrabă a faptului că în România e foarte greu să găsești cifre clare, coerente și actualizate — fie în presă, fie pe site-urile oficiale.
Și 4,6 sau 5,5 miliarde e tot în jur de 5 miliarde, bine peste acum.
Am găsit articole în care suma de 10 miliarde (4,6 + 5,4), atribuită Programului de Transport, era menționată ca fiind destinată: autostrăzilor, căilor ferate și metroului.
Dacă vrei, pot pune 1–2 linkuri din presă care confirmă asta.
Ești sigur că întreaga sumă se referă exclusiv la autostrăzi?2028–2035 — da, clar, putem face estimări, dar nu știm sigur până când nu avem niște documente semnate.
Probabil nici nu vom putea folosi fondurile înainte de 2028.
De aceea, ideea mea principală este să fim un pic mai toleranți cu statul român până în 2027, în cazul în care anumite șantiere mai încetinesc.
Și să prioritizăm puțin în funcție de ce fonduri găsim la bugetul de stat în fiecare an.