Lucrări de reabilitare sau construcție căi ferate
-
Ce bine arata infrastructura CF modernizata si curata. Pacat ca sunt unii care se cramponeaza de vechile cladiri ale garilor si nu sunt darâmate mai repede. O rusine acele cloace. In prezent nu mai sunt necesare si orice reabilitare cu pastrarea cladirilor vechi va fi un fiasco pe termen lung, adica birouri goale, spatii abandonate, hale prea mari greu de incalzit, bani bagati aiurea.
Asta in timp ce altii (mai ales China) face aeroporturi si gari futuriste si mega utile si se **** in el de trecut si de birocratie.
-
@vancouver
De acord că multe nu mai corespund scopului. Totuși , acele clădiri pot fi valorificate. Vândute de către CFR și construit noile gări pe amplasamente optimizate. Chiar și în perimetrele ce le corespund. Adică , cum e la Galați. Deși gara e în același punct al orașului , nu e exact pe amplasamentul vechii clădiri. E cu vreo 20 metri mai la nord și mai spre vest față de poziția inițială în raport cu liniile.În foarte multe cazuri(o să dau din nou exemplul cu Galați) , dacă construiești o gară nouă , poate e utilă o adordare radicală , și să folosești alte puncte de oprire(în cazul Galațiului o să mă repet până plictisesc , că e mult mai bine poziționată gara Filești. Dacă tot se construia ceva , trebuia acolo. Sau , și Barboși e mai ok). Dar , asta implică colaborare cu autorități locale , și implicare. Chestie la care CFR infrastructură sunt refractari. Ei știu doar liniile lor , și amplasamentele lor de acum un secol. Orice e în afara acestei scheme ..e cââh.
Și acest gen de abordare , vine și cu economii la pachet. Pe de o parte economisești banii ptr demolare. Pe de altă parte , poți câștiga ceva ..și simbolic , din valorificarea acestor gări vechi. Și așa o clădire nouă are nevoie de proiectare , avize , șamd. Așa că nu economisești nimic demolând ceva , ca să pui 4 pereți în loc. Acest mod , cu demolarea , doar continuă "moda" acelor contracte vechi(pe care le-am tot criticat) , unde servești constructorului exact ce vrea. Să îți pună 3 camere la preț de navă spațială. Exact pe același patron ..prin care au pus cinșpe tabele per 100 metri liniari de peron. Și prin care ..au construit peroane în halte ..la lungimile maxime permise. Pe baza a N regulamente și chestii stupide pe care le interpretează literal exact cum "tablagii milițieni" , de acum 15 ani o făceau .
Orice imobil trebuie valorificat în timp util , până nu se degradează. Cu toate că eu consider necesare reconstrucțiile unor halte/PO , nu pot să nu îmi amintesc cu ce fac în Neptun și Costinești. Și , unde , aștept rezultatul final ...sperând ca acesta să nu ne facă să regretăm.
Pe acest palier , al reconstrucției gărilor CFR infrastructură nu există. Nu e că nu au experiență. Nu există. Chiar și ptr cerințe , ai nevoie de arhitecți , de departament juridic , care să fie în contact cu autoritățile locale. Și arhitecți care să înțeleagă cerințele de funcționalitate pe diferite nivele , aferente acestor construcții ..chiar și ptr a elabora cerințe. Nu poți lăsa pe "proiectare și construcție" , care e un mod de contractare ptr lucrări simple , de bază , ptr construcții strict funcționale ..unde criteriul de bază e prețul minim , și soluția tehnică. Aceste lucrări(gările) "împacă" mai multe criterii(estetic printre ele ..și armonizare cu mediul înconjurător. Fie urban , rural , rustic) , sunt de mai mică amploare ..și mai mici ca valoare raportată la "contractele ptr linii".
E motivul ptr care avem un talmeș balmeș de kitchuri ieftine cu zero valoare funcțională ..cu N soluții tehnice bizare , complicate și inutile.
Dacă privim în oglindă , în trecut , am avut o comoară de patrimoniu. Gări elegante , uniforme , funcționale , cu parcuri superbe cu conifere în jur , cu soluții tehnice simple și cu întreținere minimală , integrate în mediul din jur. Urban. Rural. De asta , în urmă cu 30 de ani , aveam pe o secundară ..precum Galați-Bârlad , halte cu fântâni , ciușmele , bude turcești , bănci ..felinare ...și indicatoare din beton simple , de tablă , etc.Ce avem acum??? Niște cotețe cu tablă zincată. La preț de fabulă.