Forum Construim România
    • Categorii
    • Recente
    • Taguri
    • Populare
    • Utilizatori
    • Grupuri
    • Înregistrare
    • Autentificare

Energie

Scheduled Pinned Închis Moved DISCUȚII GENERALE
    44 Mesaje 8 Posters 3.1k Vizualizări 1 Watching
    Se încarcă mai multe mesaje
    • Vechi la Noi
    • Noi la Vechi
    • Most Votes
    Răspunde
    • Răspunde ca subiect
    Login pentru a răspunde
    Acest subiect a fost șters. Doar utilizatorii cu privilegii pentru moderarea subiectelor îl poate vedea.
    • A Deconectat
      Adrianb1 @Azzl
      ultima editare de

@Azzl E cam neclar ceea ce spui. Clarificari: in cazul terenurilor agricole se despagubesc doar suprafetele de la baza stalpului, care nu pot fi exploatate, dar se poate cultiva in continuare. Nu se pot construi cladiri, iar distantele laterale depind de tensiunea liniei, dar nu inseamna ca terenurile sunt complet blocate de la orice utilizare. Mai ales ca majoritatea liniilor sunt de tensiune mai mica si distanta laterala e de obicei 15 metri, daca nu s-a schimbat in ultimele 3 decenii.
      PS. Am crescut cu lera si teodolitul in spate, proiectare LEA, in 2 tari diferite. Eu doar le caram, nu le foloseam 🙂 In Romania ultima a fost in zona Maneciu, dupa aia alte locuri pe alt continent. Intr-un loc am pus un stalp in mijlocul curtii unei inchisori, a fost distractiv, nici un detinut nu a incercat macar sa se apropie de stalp. Si administratia inchisorii nu a fost foarte vesela la inceput cu ideea de a avea un stalp in curte, dar pe-acolo ordinul se executa, nu se discuta, tipul care dadea ordine era rege (la propriu) si nu putea nimeni bloca lucrari de importanta nationala.

A 1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
      • A Conectat
        Azzl @Adrianb1
        ultima editare de

@Adrianb1 Da. Terenul agricol sau pasunea pot fi folosite in continuare. Nu pot fi edificate constructii, amenajari iar daca imi aduc aminte imprejmuirile pot fi doar lemn. Gadalin-Suceava este de 400 Kv. La inalta tensiune zona de protectie este de 75 m. In lungul liniei. 37,5 m de o parte si de alta. Dar chiar si asa pot fi nevoie de studii de coexistenta mai ales in zonele de coasta unde cablurile pot coborâ destul de mult. In cazurile evidentiate de mine oamenii au demarat documentatii de construire si au aflat in cursul proiectatii ca pe parcelele lor v-a trece linia. Nu au fost informari la prinarie sau in alte institutii. Despagubiri din ce inteleg se fac doar pe zona stalpilor.

A 1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
        • A Deconectat
          Adrianb1 @Azzl
          ultima editare de

@Azzl Din cate tin minte la proiectarea LEA se iau in calcul si constructiile in curs, conform actelor existente la primarii. Exista o perioada foarte sensibila in care proiectarea LEA si cea a altor constructii se fac in paralel si nu stiu unii de altii, dar cand incep masuratorile se anunta primariile, cel putin pe vremea pe care o stiu eu. Stiu ca au fost cazuri in care primariile au fost anuntate si mai departe nu au zis nimic, ori din ignoranta, lene sau chiar intentionat (pentru ca aveau interese in constructiile noi care se faceau), dar asta e o problema pe care proiectantii LEA nu o pot evita sau solutiona. Am cunoscut cateva zeci de ingineri proiectanti si nu imi amintesc de macar unul care sa fi fost rau intentionat sau lenes in privinta asta, diferenta e ca aproape toti sunt morti acum si nu stiu nimic despre generatia noua si procedura curenta.

A 1 Reply Last reply Răspunde Citează 2
          • A Conectat
            Azzl @Adrianb1
            ultima editare de

@Adrianb1 ai perfecta dreptate atat in cazul proiectantilor cat si a primariilor. Situatia este la fel si acum. Eu doar incercam sa trag atentia asupra unei situatii.

1 Reply Last reply Răspunde Citează 1
            • First post
              Last post