A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București
-
De remarcat cat de mic este omul acela care iese prin strapungere raportat la dimensiunea tunelului. Si iarasi interesant, desi abia acum au terminat de strapuns, radierele sunt deja gata cel putin pe partea asta pe care au intrat oficialii.
-
@vancouver Știi cumva care a fost raționamentul pentru care aici s-a ales să fie și bandă de urgență, iar pe A1 nu?
-
Pentru mine asta arata clar ca banda de urgenta lipsa in tunel nu aduce nici o crestere a vitezei de lucru sau nu semnificativ. Se misca UMB cam la fel de repede ca si Porr.
In plus nici costurile nu cred ca sunt semnificativ mai mari, pentru ca nu costa cine stie ce sa excavezi pamant in plus, iar restul costurilor sunt cam tot alea. Poate doar ceva armare mai groasa pentru deschiderea mai mare a boltii.
In schimb cresterea de siguranta este enorma. Un vehicul in pana poate sa stea in afara carosabilului, ceea ce este extrem de important. In plus va fi loc mai mult cand se vor face reparatii. In cazul ala mai nasol cu incendiu in tunel, volumul de aer din galerie este mult mai mare, inaltimea mai mare unde se poate duce fumul - una peste alta sanse reale mult mai mari de supravietuire prin timpul pretios castigat - mai ales timp pana ajung pompierii.
In Italia e plin de tuneluri (cu sutele) la 3 benzi, unele chiar si cu banda de urgenta + 3 benzi! Si nu ma refer doar la tunele scurte, sunt si din cele lungi de 1-2-3 km. Deci nu e asa mare brânza.
Recomand ca la toate tunelurile din Romania de acum inainte sa se faca cu banda de urgenta.
-
@mike_us a spus în A1 - Nădlac-Timișoara-Sibiu-Pitești-București:
@vancouver Știi cumva care a fost raționamentul pentru care aici s-a ales să fie și bandă de urgență, iar pe A1 nu?
Nu știu, dar dacă e să speculez, posibil din cauza ca pe PiSi e autostradă montană și sunt posibile unele derogări, aici la Holdea în schimb e zona de dealuri și nu se admite fără.
-
-
@rockband Sincer, și eu, după atâția ani în care i-am urmărit și i-am apreciat foarte mult pe cei de la UMB pentru felul în care au reușit să crească, mă așteptam — fiind primul lor tunel, iar PORR având mult mai multă experiență — ca fiecare operațiune să le ia semnificativ mai mult timp.
Cel puțin la galeriile mici s-au mișcat peste așteptările mele până acum.@vancover Aici, în SUA, am văzut ambele variante — și cu bandă de urgență, și fără.
Cred că cele fără bandă au fost construite acum câteva zeci de ani, păreau mai vechi ca aspect. (1950-1960 poate)Bine, sunt și porțiuni de autostradă lângă sau în marile orașe care au chiar și 5 benzi pe sens.
Și tot aglomerate le-am prins, când se mergea bară la bară pe toate cele 5 benzi. -
Zice, de fapt, domnul ministru: Autostrada A1 Lugoj – Deva
Tunelul mic este complet străpuns pe ambele galerii:
sensul Lugoj → Deva în noiembrie 2025, sensul Deva → Lugoj la sfârșitul lunii iulie 2025.
Lungimile sunt de 415 m, respectiv 367 m
Se lucrează în prezent la consolidări, hidroizolație și cămășuirea finală.La tunelul mare lucrările de foraj continuă:
galeria dreaptă are forați 445 m din total 1.985 m
galeria stângă – 447 m din 1.825 mAșadar, cam un sfert din tunelul mare este deja excavat (≈25%).
Să vedem unde ajung până în primăvară -

Au astupat gaura de la cut and cover-ul mic ! (Virtual Press) -
@oneLess Foarte ciudat, inseamna ca tocmai s-au inchis doua fronturi (potentiale) de lucru iar tunelul mare Marginea-Holdea mai poate fi atacat doar din cele doua capete. Iar intrarea separata de sub padure este pe sensul Holdea-Marginea, asa ca par se concentreze mai mult pe acest sens. Poate se incearca o minune cu deschiderea tunelului lung pe un singur fir, cu circulatie in ambele sensuri. Poate au gasit o portita in PNRR si scapam de penalitatea de 100 milioane EUR daca deschidem circulatia pe un singur fir. Pun si eu o estimare de strapungere aici: la tunelul lung mai au cam 1500 m de forat; la o viteza medie de 2 m/zi si 4 fronturi de lucru, rezulta cam 6 luni pana se vede luminita, deci undeva in mai. Mai punem macar 6 luni pentru finalizare captuseala si instalatii, deci Craciun 2026 ar fi best case pentru deschidere pe un fir. Pe celalalt fir ar mai fi cam un an de lucru, daca raman cu doua fronturi, deci noiembrie 2026. Cand va aparea si fabrica de grinzi pe terenul nivelat de langa organizarea de santier si cand se vor apuca de produs si montat grinzi vom sti daca chiar sunt sanse pentru Craciun 2026 sau doar visam frumos.
-
@vm75 nu am calculat viteza de foraj a UMB in tunelurile de la Holdea, dar in tunelul Momaia PORR a forat cu o viteza de 3-4m/zi. Adica o viteza aproape dubla fata de cei 2m/zi estimati de tine.
Sa fie atat de mare diferenta de viteza de foraj intre cele doua santiere?
-
Porr nu a înfipt țevi pe tot traseul !
-
@oneLess Intrarea in firul respectiv nu e pe acolo, e la vreo 50metri mai spre Holdea. In filmarea de mai sus, intrarea se vede la 6:17. Inteleg eu gresit?
-
@mike_us Iar in filmarea lui Raducu de aici, se vede la 5:20
-
Virtual Press cu vreo 3 săptămâni în urmă !

-
-
-
Daca va aduceti aminte au adus initial 5 masinarii de torcretat. Sunt asadar capabili sa atace pe 5 fronturi cu NATM. Gandirea era probabil 4 fronturi la tunelul mare si 1 la tunelul mic. Doar ca ala mare a mai intarziat (o galerie nu a avut AC complet pana in vara), asa ca au accelerat la cel mic. Acum tunelul mic e gata si vor lucra probabil pe cele 4 fronturi clare din capete spre centru, iar a cincea masinarie de rezerva. Pe zona cover+cut au sapat "manual" (la excavator) si treptat se vor retrage ca nu mai merge la excavator. Avansul bun de pana acum este explicat tocmai de sapatura asta la excavator concomitent cu inaintarea din ambele capete NATM. Dar vor incetini, ca raman doar NATM-urile.
Mai au 1300 / 1400 m de sapat NATM.
- la 2+2m/zi => le mai trebuie 300-350 zile sa termine.
- daca reusesc 3+3m/zi => 220 - 250 zile
Asta teoretic, pentru ca practic zona cut+cover nu e fix pe mijloc si atunci s-ar putea ca partea mai lunga sa dureze un pic in plus.
Pe de alta parte nu are sens sa-si inchida complet accesul pe cover+cut, pentru ca acolo pot sa se apuce deja de radiere, grinda, bolti, dotari, etc.
-
Știe cineva care foreze pentru țevi au pe șantier? Că alea ar da frontul de lucru.
-
Din cate stiu au adus cate 5 din fiecare utilaj special de tunel. Cel putin erau 5 noi noute. Ulterior bosniacii au mai adus cred ca inca unul mai uzat.